Belföld

Tehetetlenség és káosz Budapesten

A fővárosi közlekedésről, a válságkezelésről beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt, de csattanós választ kaptak a kormánypárti politikusoktól.

Tehetetlenség és káosz Budapesten
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára (k) az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt
Fotó: MH/Török Péter

Bakos Bernadett (LMP) arról beszélt, hogy szükség van a dugódíj bevezetésére, de a kormány mereven elzárkózik ettől, pedig a XXI. század kihívásaira nem reagálhatunk hatékonyan, ha nem változatunk az életmódunkon. Budapesten az autók miatt nem lehet haladni, ezért teljes, átfogó, az egész városra vonatkozó forgalomcsillapítási tervre van szükség - jelentette ki.  Hangsúlyozta: a város nem az autóké, hanem az embereké.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy válaszolt, hogy az ellenzék egymás ellen hangolja az autósokat és azokat, akik más módon közlekednek, de nem attól lesz élhető a város, ha ilyen konfliktusokat generálnak, hanem ha mindenki talál számára megfelelő közlekedési módot.

Nem az a jó irány, ha újabb terheket raknak az emberek vállára, ráadásul erről a javaslatról nem kérték ki az érintettek véleményét - fogalmazott.

Azt kérte a képviselőtől, hogy ha valóban tenni akar Budapest élhetőségéért, győzze meg a főpolgármestert, hogy számolja fel a közlekedési káoszt, amely a fővárosi közlekedésben kialakult, és amely Karácsony Gergely főpolgármester cselekvőképtelenségének következménye.

A főváros mutatja, hogy a baloldal milyen teljesítményre képes: Budapestet tehetetlenség és káosz jellemzi - mondta.

Hozzáfűzte: az elmúlt három évben, ha a Városházán múlt volna, egy tapodtat sem ment volna előre a főváros.

Jámbor András (Párbeszéd) kifejtette: nincs lehetőség előrelépésre, és jön a recesszió, ezért azt kell nézni, hogyan lehetne igazságosabb a rendszer. Azt firtatta, meddig kell várni a tanároknak, a szociális munkásoknak, a tűzoltóknak, hogy az ő fizetésük is emelkedjen, miközben a miniszterelnök fizetését megemelték a válság idején. Fontos, hogy az állam egyre kevesebb pénze odajusson, ahol valóban szükség van rá - hangsúlyozta. Hozzátette: válsághelyzetben a valóban rászorulókat kell támogatni.

Jámbor András (Párbeszéd) az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt
Jámbor András (Párbeszéd) az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt
Fotó: MH/Török Péter

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt kérdezte a képviselőtől, hogy nem látta-e, mit tett a baloldal az elmúlt években, kiktől vett el. Tanároktól, orvosoktól, nyugdíjasoktól vett el - sorolta. Hozzáfűzte: minderre azonban egy rossz szava sincs a képviselőnek.

Kiemelte: a kormány szerint fontos az erős középosztály, valamint a kis- és közepes vállalkozások, viszont az ellenzék megnövelné a terheiket és megszüntetné a támogatásaikat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt
Fotó: MH/Török Péter

A baloldal nem segít az embereknek, a kormány azonban igen - jelentette ki.

Kapcsolódó írásaink