Belföld

A parlament állami számvevőszéki elnököt választ

Megválasztja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökét az Országgyűlés hétfőn.

A parlament állami számvevőszéki elnököt választ
Windisch László, az ÁSZ elnökjelöltje az Országgyűlés ülésén. Mögötte balról jobbra Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor Kormányfő
Fotó: MH/Török Péter

Az országgyűlési honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a parlament a héten egynapos ülést tart; 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdenek a képviselők.

Ezt követően közel másfél órán keresztül interpellációk hangzanak el, majd határozathozatalok következnek az ÁSZ-elnök megválasztásával.

A számvevőszék élére Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét, a Fidesz-KDNP-jelöltjét javasolja a parlament illetékes eseti bizottsága. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választják meg. Az új elnök megválasztása után esküt tesz.

Windisch László pályafutását a jogi egyetem elvégzése után 2002-ben az adóhivatalnál kezdte, 2011 és 2013 között adó- és vámügyi főosztályvezető volt a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke volt. 2021-től a KSH elnökhelyettese.

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július 5-én jár le.

A szavazatszámlálás ideje alatt a képviselők megtartják az Interparlamentáris Unió (IPU) Magyar Nemzeti Csoportjának alakuló közgyűlését. Az IPU szuverén államok parlamentjeinek egyetlen világszervezete, a parlamentek közötti véleménycsere és párbeszéd fóruma.

A határozathozatalokat követően azonnali kérdések és válaszok órája lesz, majd kérdések hangzanak el.

Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők.

Felértékelődik a számvevőszék szerepe

Fel fog értékelődni az Állami Számvevőszék szerepe a mostani, pénzügyi és gazdasági szempontból nehéz időszakban - mondta Windisch László, az ÁSZ elnökjelölti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfőn.

 Kiemelte: a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy ne csak szabályosan, hanem eredményesen és hatékonyan legyenek elköltve az állami pénzek; ennek egyik biztosítéka lehet az ÁSZ.

„Egy modern, professzionális állami pénzügyi-gazdasági ellenőrző és tanácsadó szervezetet szeretnék felépíteni” - fogalmazott.

Az elnökjelölt a számvevőszéken belül új kompetenciaközpontokat kíván kiépíteni, célja, hogy a szakterületek legjobbjai dolgozzanak az ÁSZ-nál, ahol „kimagasló fizetések vannak” az állami szférán belül.

Felvázolta, hogy elnöksége alatt a partnerségre törekedne az ÁSZ felügyelete alá vont szektor szereplőivel.

Támogatja a deregulációs törekvéseket - jelezte, utalva arra, hogy számos terület „sokszorosan túlszabályozott”, kis számú devianciát nagyfokú szabályozottsággal kezel.

Windisch László szeretné elmélyíteni a vizsgálatokat, kevesebb, de mélyrehatóbb ellenőrzést tervez. A járvány miatt jó irány volt korábban, hogy az ÁSZ „a fókuszból visszavett és a darabszámot növelve 10 ezer fölé emelte az ellenőrzések éves számát” - mondta.

Orosz Anna (Momentum) kérdésére, hogy az ÁSZ ezentúl is politikai célokhoz fogja-e időzíteni a jelentéseit, az elnökjelölt elmondta, hogy a hivatal egy előre elfogadott vizsgálati rend szerint végzi tevékenységét. A vezetése alatt az ÁSZ kizárólag annak érdekében fog vizsgálatot indítani, hogy a „szabályos, eredményes és hatékony pénzköltést garantálja” - mondta.

Szintén a képviselő kérdésére reagálva arra is kitért, hogy a civil szervezetek vizsgálatát az ÁSZ-nak törvény írja elő. Ígértet tett arra, hogy át fogja tekinteni ezeknek a társaságoknak az ellenőrzési rendjét, illetve - megerősítette - velük is a partnerségre fog törekedni.

Windisch László jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, ahol elmondása szerint a népszámlálás kommunikációjának előkészítése tartozott hozzá. Korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a monetáris tanács tagja volt 2013-2019 között. Ezt megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztériumban, még korábban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál dolgozott. Jogász diplomáját 2002-ben szerezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

A képviselők 12 igen és 3 nem szavazattal alkalmasnak találták a jelöltet az ÁSZ elnöki pozíciójára; személyének 12 évre történő kinevezéséről hétfő délután szavaznak a parlamentben.

Kapcsolódó írásaink