Belföld

Kiderül, van-e még jövője a Jobbiknak

Jakab Péter bajtársa, a szexuális erőszak feltételezett elkövetője, Földi István elnökké választásában bízik

Tisztújítást tart szombaton a Jobbik, két hónapon belül másodszor. Jakab Pétert ugyanis az áprilisi vereség után májusban nagy többséggel újraválasztották, ám jú­niusban a kirobbant botrányok miatt lemondott. A választmány ezután írt ki tisztújítást az elnöki posztra. Az elnöki posztért hárman szállnak harcba: Ander Balázs, a Jobbik jelenlegi alelnöke, Gyöngyösi Márton, a párt EP-képviselője és a zaklatási gyanúba keveredett Földi István, Jakab Péter frakcióvezető strómanja.

Kiderül, van-e még jövője a Jobbiknak
A bukott elnök, Jakab Péter (balra) bizalmasát hatalomba segítve szerezné vissza befolyását
Fotó: Facebook

Gyermekkori nyarainak helyszínére kalauzolta követőit Jakab Péter pénteken. A Jobbik volt elnöke nagynénje mezőtúri otthonában járt, ahol elmondása szerint kiskorában minden nyáron legalább egy hónapot töltött. A videóban a Jobbik bukott elnöke az udvaron vezette végig a nézőket, de nem találta a disznót ott, ahol régen tartották. „Imádtam, amikor én megyek vidékre, és valahol disznószarszagot érzek, akkor mások azt mondják, hogy pfuj, én meg azt mondom, hogy boldog gyermekévek” – vallotta be Jakab Péter.

E rövid kis életkép, amit Jakab Péter pénteken, egy nappal a Jobbik szombati elnökválasztó kongresszusa előtt bemutatott, amolyan beharangozó is lehetne, hiszen ő maga és stábja, volt kabinetfőnökével, Molnár Enikő „főtitkár asszonnyal” az élen készítették elő saját elnökjelöltjük, Földi István kampányát. Földi nevét egy másik, az ököritófülpösi disznótor kapcsán ismerhette meg az ország, az áldozat feljelentése alapján ő lett a szexuális erőszak feltételezett elkövetője, ennek kapcsán személyes szabadság megsértésének bűntette miatt nyomoz a rendőrség.

Jakab bajtársa, Földi István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos tagja, a szatmári körzet választókerületi elnöke és bukott kocsordi polgármester, aki 2019-ben 94 milliós hiánnyal hagyta hátra posztját, s tevékenységével összefüggésben több büntetőeljárás van folyamatban hűtlen kezelés és költségvetési csalás bűntette gyanújával. Egy ügyben Földi maga ismerte be a bűncselekmény elkövetését, ám az ügyészség felfüggesztette vele és társaival szemben az eljárást, így ebben az ügyben Földi jogerősen mentesült a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezménye alól.

Két hónappal ezelőtt, a Jobbik tisztújítása előtt robbant ki az a botrány, amelyből kiderült, hogy tavaly decemberben a szatmári vadászházban tartott jobbikos bulin Jakab bajtársa meg akarta erőszakolni párttársa, Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát. Ez a történet volt az előzménye Jakab Péter és élettársa, Molnár Enikő lemondásának.

A szexuális botrány kirobbanása után ugyanis lázadás tört ki a Jobbik elnökségében, amelynek élére Potocskáné Kőrösi Anita, a párt ügyvezető elnöke, Jakab korábbi bizalmasa állt. Az elnökség megnyirbálta Jakab kabinetfőnökének hatásköreit, megszavazták, hogy Molnár az elnökség ülésein sem vehet részt, ami után Jakab puccsot emlegetve elhagyta az elnökség ülését. A kirobbant botrány után a választmány ülésére el sem ment, mindenki számára váratlanul lemondott, frakcióvezetői posztját azonban megtartotta. Ugyancsak lemondott kabinetfőnöke és a Jobbik pártalapítványa kurátora, a BKV-ellenőrből a Jobbik egyik tényleges irányítójává váló Molnár Enikő, aki aztán Jakab parlamenti tanácsadójaként tűnt fel a héten a díszpáholyban.

Mint pénteken megírtuk, az ököritófül­pösi disznótoron történt szexuális erőszakolási kísérlet feltételezett elkövetője egy közleményben ártatlannak nyilvánította magát, egy hangfelvételre hivatkozva – amelyet forrásaink szerint a kongresszusi küldöttekhez eljuttattak –, ennek alapján Földi azt állította, hogy Gyüre Csaba maga vallotta be, nem történt semmiféle erőszakolási kísérlet. Jakab embere a teljes jobboldali sajtót is megfenyegette, hogy rágalmazás miatt mindenkit beperel, miután a hangfelvétel alapján kiderült, hogy ő ártatlan.

A fenyegetés tiszavirág-életűnek bizonyult, ugyanis Földi közleményére Gyüre Csaba volt országgyűlési képviselő ugyancsak közleményben reagált, illegálisan készített és az engedélye nélkül nyilvánosságra hozott, összevágott és manipulált felvételről beszélt, amelyben mondanivalóját kiemeltek a szövegkörnyezetből. Ám ő, mint írta, a rendőrségen megtette a tanúvallomását az ügyben, s majd a bíróság fog dönteni arról, hogy mi is történt. A Földiék által közreadott hangfelvételt éppen a kongresszus idejére időzítették, hogy Jakab Péterék elnökjelöltjét kimosdassák – mondta ennek kapcsán lapunknak a szexuális erőszak áldozatának élettársa, a Jobbik korábbi alelnöke, Szilágyi György.

Botrányok sokasága vezetett tehát Jakab Péter pártelnöki bukásáig és a szombati tisztújításig. A Jobbikot szétfeszítő belső hatalmi harcok az áprilisi választások után rögvest megkezdődtek. A konfliktusok kirobbanásának forrása volt az is, hogy a párt listájáról mandátumhoz jutott képviselők a Jakab iránti lojalitásuknak köszönhették pozíciójukat, míg mások bizalomvesztés vagy épp Molnár Enikő kabinetfőnök miatt a lista elérhetetlen helyeire kerültek.

Kapcsolódó írásaink

Jakab élettársa a díszpáholyban

ĀA Jobbik bukott elnöke, a frakcióvezetői székbe két kézzel kapaszkodó politikus kétmillió forintos parlamenti állással honorálta a pártbeli tisztségeiről lemondó volt kabinetfőnökét