Belföld

A választók egyértelműen elutasítják az illegális bevándorlást

Halász János: A növekvő migrációs nyomás ellensúlyozása érdekében hozza létre a kormány az új határvédelmi testületet

A parlament hétfői ülésén interpellációt nyújtott be a fokozódó migráció ügyében Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki a témában lapunknak nyilatkozva a legnagyobb veszélynek azt tartja, hogy az orosz-ukrán konfliktus és a háborús infláció miatt a közvélemény kevésbé tartja fontosnak az illegális bevándorlás kérdését, viszont megnyugtatónak nevezte a kormány terveit.

A választók egyértelműen elutasítják az illegális bevándorlást
A frakcióvezető-helyettes szerint az orosz–ukrán konfliktus és a háborús infláció mellett nem feledkezhetünk meg a déli határt ostromlókról sem
Fotó: MH/Katona László

– Hogyan hat a szomszédunkban zajló háború az illegális migrációra?

– Az illegális migráció problémája eléggé elsikkad szomszédunkban zajló háborús konfliktus közben, sokkal kevesebb szó esik ezekről a tényekről, gondokról, pedig folyamatosan veszélyezteti életünket. Fontos figyelni a számokat, hogy lássuk, milyen irányú folyamatok zajlanak. Ma érthetően az orosz agresszió és Ukrajna katasztrófája uralja a közgondolkodást. Az elhúzódó háború – részben a szankciók miatt – gazdasági és kereskedelmi nehézségeket, háborús inflációt, energiaválságot, humanitárius krízist okoz. Szinte az élet minden területére hatással van, és ez alól az illegális migráció folyamatai sem lehetnek kivételek.

– Közvetlen összefüggést is lát a háború és a migráció felerősödése között?

– A rendőrség által heti bontásban közzétett adatokból egyértelműen látszik, hogy az illegális határátlépések száma növekszik. Az idei adatok jóval meghaladják a tavalyi év hasonló időszakának számait. Jelenleg pedig a rendőrségnek a keleti határszakasz ellenőrzésére is fokozott figyelmet kell fordítania. A helyzetet jól láthatóan ismerik az embercsempészek és az illegális határátlépésre vállalkozók is. Az emelkedő számokból arra lehet következtetni, hogy az illegális bevándorlók jobb esélyt látnak arra, hogy bejussanak a schengeni övezetbe.

Az már többször nyilvánvalóvá vált, hogy a témával kapcsolatos baloldali üzenetek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ezzel szemben a Fidesz évek óta józan utat követ, Magyarország eddig is következetesen képviselte azt az álláspontot, hogy a legálisan érkezők, akik együttműködnek a hatóságokkal, minden segítséget megkapjanak. Nemzetközi védelmet az kap, aki valóban jogosult is rá, ám azok, akik illegálisan, kétes motívumoktól vezérelve, sokszor erőszakkal akarnak bejutni az ország területére, csak az ország és a schengeni övezet elhagyásában számíthatnak a rendőrség segítségére.

– Mit mutatnak az illegális határátlépési kísérletek számai az elmúlt időszakban?

– Önmagukért beszélnek a tények. Ahogy Rétvári Bence államtitkár az interpellációmra adott válaszában elmondta, kétezerhúszban az egész esztendő során negyvenhatezren, tavaly százhuszonkétezren és idén már eddig százötezren próbáltak illegálisan belépni Magyarországra. Hasonlóan növekszik az embercsempészek száma is. Két éve négyszázötvenöt embercsempészt fogtak el, tavaly ezerkétszázhetvenhetet, idén már eddig hétszáznyolcvanhatot. A számok ugrásszerű növekedést mutatnak, azaz egyre nagyobb teher hárul a határt védő rendőrökre.

– Mire lehet számítani a jelenlegi folyamatok alapján?

– Az orosz–ukrán konfliktus miatt nemcsak Európában, hanem Afrikában és más területeken is gazdasági nehézségek alakulnak ki, és ez dinamikusan gerjeszti az illegális migrációt. Sokkal nagyobb lehet a nyomás a déli határon, mint korábban szinte bármikor, ezért a kormány a védelem megerősítésén dolgozik. A magyar emberek biztonságának az érdekében a határvédelmi állományt tovább kell erősíteni.

– A baloldali politikusok korábban többször támadták a déli határon épült ideiglenes határzárat és az illegális bevándorlás hazai kezelését. Lát esélyt arra, hogy a kérdésben teljes nemzeti összefogás alakuljon ki?

– Pontosan mutatja a baloldal szándékait az, amit a miniszterelnök-jelöltjük mondott, hogy a legfontosabb kérdés nem a bevándorlás, hanem az integráció, amit egy viszonylag könnyű feladatnak nevezett. Ebből jól látszik, hogy a baloldal nem megvédeni akarja a magyar embereket, hanem bevándorlóországgá kívánja tenni Magyarországot.

Ebben komoly segítséget kapnak Brüsszeltől, ugyanis az Európai Unió minden migránsokat segítő projektet támogat, de a magyar határ megvédését lényegében nem segíti. A védekezésnek mindössze a másfél százalékát tudta eddig a magyar kormány uniós támogatásból fedezni, ami szinte észrevehetetlenül kevés. Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője szerint a bevándorlás egy zseniális kommunikációs trükk, ha Orbán Viktor ma Magyarországon az ufók ellen lázítana, akkor az emberek többsége az ufóktól félne.

Férje, Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy a kormány a legrosszabb ösztönökre épít, amikor kerítést épít. Karácsony Gergely még miniszterelnök-jelöltként arról beszélt, hogy a migránsok támogatása a programjuk része, de egyetlen plakátjukra sem fogják ráírni, mert ezzel nem nyerhetik meg a választást. A momentumos Orosz Anna azt hangsúlyozta, hogy középtávon a hazai munkavállalók számára előnyös a bevándorlás, mivel a bérük megnő. Tordai Bence értelmetlennek, embertelennek és pazarlóan drágának tartja a déli határszakaszon a kerítést, amit nyilván lebontana, ha lehetősége lenne rá. Jól látszik, hogy az áprilisi szavazáson a Fidesz–KDNP-nek ismét bizalmat szavazva a választók nemcsak a háborútól és az elszabaduló rezsiáraktól védték meg az országot, hanem az illegális migráció elleni küzdelemre is voksoltak.

– Milyen nehézségekkel kell szembenézniük a határvédelmi szervezeteknek?

– Az év elejéhez képest nem csupán megduplázódott az illegális határátlépési kísérletek száma, és nemcsak mennyiségi növekedésről beszélhetünk, hanem az elkövetők agresszivitása is fokozódik. Idén már százhatvannégy esetben támadtak rá az illegális migránsok vagy az embercsempészek a határt jogszerűen védő rendőrökre, hatvankilenc esetben rongálták meg például a szélvédő betörésével a rendőrség gépkocsijait.

A határzárat és a különböző technikai eszközöket huszonegy alkalommal rongálták meg. Nyolc esetben maguk az embercsempészek támadtak rá a rendőrökre. Csak köszönet illeti a határoknál szolgáló rendőröket, akik ebben a nyári kánikulában is védik a magyar határt, hogy ne alakuljanak ki nálunk is no-go zónák, és ne váljunk mi is bevándorlóországgá. A forróság mellett az egyre agresszívebb bevándorlók és embercsempészek is nehezítik a munkájukat.

– Milyen eszközökkel lehet küzdeni a szervezett illegális migráció és az embercsempészet megakadályozásáért?

– A választók nem csupán az áprilisi országgyűlési szavazáson, hanem korábban, népszavazáson is határozott véleményt fogalmaztak meg. A kormánynak és nekünk, fideszes és KDNP-s képviselőknek az a dolgunk, hogy a választói akarat érvényesülését segítsük. A jövő évi költségvetés ennek szellemében a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése lesz. Magyarország szuverenitásának megvédését biztosítja a kormány, amelyet azzal is erősít, amit a miniszterelnök a héten bejelentett, hogy új határvédelmi testületet hoznak létre a növekvő nyomás ellensúlyozása érdekében.

Kapcsolódó írásaink

Szemforgató gyurcsányi vádaskodások

ĀJakab Orbán Viktor székébe próbált beülni, de a saját széke mellé ült – összegezte a jobbikos történetet Dömötör Csaba, miután a bukott pártelnök helyett felszólaló Z. Kárpát Dániel az eddigieknél jóval konszolidáltabb hangnemet ütött meg