Belföld

Szűkítené a fizetős parkolási időszakot a Fidesz-KDNP a fővárosban

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció azt javasolja, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen a fővárosban fizetős a parkolás.

Szűkítené a fizetős parkolási időszakot a Fidesz-KDNP a fővárosban
Szűkítené a fizetős parkolási időszakot a Fidesz-KDNP a fővárosban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A budapesti Fidesz szerdán Facebook-oldalán közölte: módosító javaslatot nyújtottak be a parkolási rendszer átalakításához.

Azt javasolják, hogy a 2010 óta jól működő II. és VI. kerületi gyakorlathoz hasonlóan reggel 8.00 helyett 8.30-tól kelljen fizetni a parkolásért Budapesten.

Így a szülők nyugodtan bekísérhetik gyerekeiket az iskolába, óvodába - tették hozzá.

Abban bíznak, hogy a baloldali képviselők is elfogadják a módosító javaslatot, ezzel megkönnyítve a budapesti családok hétköznapjait - írták.

A Fidesz azt megelőzően tette közzé a bejegyzést, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalta a parkolási rendelet módosítását.

A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát.

Ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak. Az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

Kapcsolódó írásaink