Belföld

Megszorításokat jelentett be Karácsony

A zöldpolitika leple alatt a főpolgármester újra belerúgna a budapesti autósokba

Több fővárosi kerületben tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást, és a négy körzetből hármat a kormánypártok jelöltjei nyertek meg. Az eredmények ellenére Karácsony Gergely főpolgármester a szerdán tartandó fővárosi közgyűlés ülésén a zöldpolitika leple alatt folytatná az autósok üldözését.

Megszorításokat jelentett be Karácsony
Karácsony Gergely bejelentette, hogy a közintézményekben nyáron melegre, télen fagyoskodásra készülhetnek a budapestiek
Fotó: MH/Katona László

A hét végén az IV., a V., a VII. és a VIII. kerületben is időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak. Ezen helyeken – az V. kerületet leszámítva – baloldali képviselő volt eddig, azonban a vasárnapi választáson már csak egy helyet, az újpestit sikerült megtartania a baloldalnak. Karácsony Gergely vasárnap esti reagálásában csalódást keltőnek nevezte az eredményt, és kiemelte: a részvétel két helyen is húsz százalék alatt maradt. A főpolgármester ezt úgy értékelte, hogy a választók a baloldalt távolmaradásukkal büntették, és azt üzenték, hogy az április 3-a óta bemutatott „játék” nem vezet sehová.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, aki korábban a VIII. kerület polgármestere volt, egészen másként látja az okokat. A frakcióvezető úgy fogalmazott: „Az itt élő emberek ma világosan elmondták a véleményüket az elmúlt két és fél év botrány- és kudarcpolitikájáról, a Pikó-féle hazugságokról, a kerület tönkretételéről.”

Kocsis arra is felhívta a figyelmet, ez az eredmény sokkal inkább szól az elhibázott kerület- és ha Karácsonyt nézzük fővárosi vezetésnek. Az április 3-i történelmi vereség még a hagyományosan balra húzó fővárosban is meglepetést okozott, hiszen a pártok közötti korábbi különbségek elkezdtek zsugorodni. A választás után megjelent elemzésében az Alapjogokért Központ külön kitért rá: amíg 2018-ban 556 960-an voksoltak valamelyik ellenzéki párt országos listájára a budapesti szavazókörökben, addig 2022-ben már csak 454 840-en. A különbség pedig, úgy látszik, nem csökken, hanem növekszik.

A Városházán tegnap megtartott első „energiacsúcson” született megszorító intézkedésekről a főpolgármester Facebook-bejegyzésben számolt be. A köz- és díszkivilágítás korszerűsítése mellett az utóbbit két órával megrövidítik, ami a nyári időszakban 23 óráig lesz. A fővárosi intézményeket a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtik, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtik. Folytatják az energiatakarékosságot segítő közlekedési beruházásokat és a járműcserét, és 2030-ra szeretnék elérni, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek.

A szerdai közgyűlésen a lesújtó eredmény ellenére még egyszer belerúgnának az autósokba, hiszen a baloldali városvezetés tervei szerint módosítják a fővárosi parkolást, négy zónát hozva létre, amelyek mindegyikében emelkednek a tarifák. A legdrágább zónákban a megnövelt összeget egészen 22 óráig kell majd az autósoknak fizetni. A szmogrendelet módosítását is szerdán tárgyalja a közgyűlés. Ennek értelmében a szmogriadó eddig meglévő korlátozásait kibővítenék, így ilyenkor az Euro 3-as besorolású járművek nem közlekedhetnének.

Ez a meglévő korlátozásokkal együtt a fővárosi járműállomány felét érintené. A főpolgármester sosem csinált belőle titkot, hogy rendszeresen az autósok ellen lobbizik, de a programjában beígért infrastruktúra-fejlesztésekből eddig szinte semmi nem valósult meg. Karácsony saját programját is szelektáltan igyekszik megvalósítani, azokra koncentrálva, amelyek minimális befektetés mellett is politikai tőkét tudnak kovácsolni számára. Erről mondtak véleményt a választók.

Kapcsolódó írásaink

Karácsonyék parkolási díjat emelnének

ĀKarácsony Gergely főpolgármester és a baloldali városvezetés parkolási díjat emelne, ismét belerúgva a fővárosi autósokba, akiket megválasztása óta üldöz a városvezető