Belföld

Ál-Klicsko húzta csőbe Karácsonyt

Berlin polgármestere a napokban a deepfake áldozata lett: noha azt hitte, hogy a kijevi főpolgármesterrel beszél, pár perc után gyanús kezdett lenni beszélgetőtársa, hamarosan meg is szakította a hívást. Erre a hírre reagálva számolt be Karácsony Gergely, hogy a közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan őt is felhívta „Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő".

Ál-Klicsko húzta csőbe Karácsonyt
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Karácsony tudatta, hogy a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és „mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra” – tette hozzá.

A főpolgármester szerint a videochat „nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem”.

A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során „megerősítésre került, hogy csalás történt”.

Szombaton este Karácsony még csak tervezte, hogy minderről hivatalosan tájékoztatja a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert és felkéri a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Mindez csak azért kínos, mert szombaton este, a poszt születésekor már közismert volt, hogy több európai főváros vezetőjét is megvezette az ál-Klicsko, tehát feltételezhető, hogy Karácsony az átverésre nem magától jött rá, hanem a sajtóból értesült arról, hogy jó alaposan átverték, mutat rá az Origo.

Kapcsolódó írásaink