Belföld

Személyi kultuszt emleget az elnökjelölt

A Jobbik vezetőválasztása előtt már dúl a harc

A bukott pártelnök a hétvégén is korteshadjáratot folytatott a szexuális erőszakba keveredő párttársa, Földi István elnökké választása érdekében. Sajtóhírek szerint Gyöngyösi Márton visszalép Ander Balázs javára az elnökjelöltségtől.

Személyi kultuszt emleget az elnökjelölt
Amikor még kint voltak a vízből… Jakab Péter és Ander Balázs
Fotó: Facebook

Jakab a saját elnökségéért nem harcolt olyan kitartóan, mint most azért, hogy egyik utolsó megmaradt bizalmasa, a nemi erőszakot megkísérlő barátja – aki lényegében a strómanja – nyerje meg július 2-án az elnökválasztást a Jobbik tisztújításán. A bukott pártelnök a hétvégén egy videót osztott meg, amelyen néhány tucat jobbikos előtt arról beszélt, hogy „nem adják meg a Fidesznek azt az örömet, hogy akár Jakabbal, akár Földivel, akár veletek, akár velünk leszámoljon”.

Úgy véli, azért „nyírják őket, mert tudják, hogy a jobbikosokat, a becsületes jobbikosokat nem lehet zsebre vágni, megfenyegetni, megzsarolni, megvásárolni”. Márpedig az ilyen embertípus „ennek a rezsimnek a halálos ellensége” – hangsúlyozta Jakab. A Földi István melletti kortesbeszédében azt hangsúlyozta, hogy amikor a Jobbik elnöke volt, soha nem tudta igazán, ki az, aki valóban mellette áll, és ki az, aki csak érdekből. Most már tudja – tette hozzá sokat sejtetően. „És jó is ez így. Építkezni csak biztos alapokra lehet” – kommentálta videóüzenetét.

Az etikai vizsgálatot követően megszólalt a volt elnök funkcióban maradt helyettese, Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök is, akit Jakab azzal vádolt, hogy a Jobbik pártalapítványánál hatáskörét túllépve utasította a kuratóriumot szerződések megkötésére, és így hűtlen vagy hanyag kezelést követett el az őt eláruló jelenlegi elnök. Az etikai bizottság által felmentett Potocskáné posztjában azt írta, Jakab Péter ellene irányuló puccsnak értelmezte, hogy az elnöki kabinetvezető, Molnár Enikő a továbbiakban nem lehet jelen az elnökség ülésein.

„Bizonyítani tudtam, hogy a párt alapszabályának megfelelően jártam el az elnökség május 24-i ülésen, amikor az elnök akadályoztatása esetén az alapszabály szerint az alelnök vezetheti az ülést. A napirenden a szervezeti és működési szabályzat módosítása volt, azt a párt alapszabályához szándékoztunk igazítani annyiban, hogy kik lehetnek jelen az elnökségi ülésen. Az alapszabály szerint a megválasztott tagokon kívül csak a pártigazgató és a gazdasági igazgató” – magyarázta.

Ander Balázs, egy másik elnökjelölt szintén a Facebookon reagált. A jobbikos politikus szerint az etikai bizottságban az ügyvezető elnök cselekedeteit illetően egyértelmű döntést született. „Nem tudom, követi-e bocsánatkérés a világos határozatot… Talán igen” – tette hozzá. Ander szerint azonban valószínűbb, hogy önreflexió helyett majd az etikai bizottság független tagjai is árulók meg Fidesz-bérencek lesznek. Szerinte azonban az a kár, amit az alaptalan vádaskodás, illetve annak közösségi médiában történt eszement kiteregetése okozott a Jobbiknak, nagyon nehezen tehető jóvá. Úgy fogalmazott: „Személyi kultusz helyett pártot kell építeni!”

Az elnöki posztra jelentkezők közül Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő sajtóhírek szerint Ander Balázs javára visszalépni készül. Ugyanakkor bejelentkezett az elnökválasztásra Nagy Rudolf, akit a korábbi elnökválasztáson összesen két alapszervezet támogatott.

Kapcsolódó írásaink

Ellenpuccsot szerveznek Jakab Péterék

ĀA lemondott elnök azt reméli, hogy a Földi-féle kamu-alapszervezetek és Bíró László borsodi csapata révén kisöpörhetik Potocskáné Kőrösi Anitát és a hozzá csatlakozott lázadókat