Belföld

Ismét bíróság elé áll a műtrágyakirály, Bige László

Hűtlen kezeléssel és a vesztegetéssel vádolja az ügyészség a választás előtt nyíltan a baloldal mellé álló milliárdost, akinek két vádlott-társa februárban beismerő vallomást tett. A műtrágyakirály közben húzza az időt, hogy ne kelljen kifizetnie a GVH által rá kiszabott tizenegy milliárdos bírságot.

Ismét bíróság elé áll a műtrágyakirály, Bige László
Bige László
Fotó: MH

A vádirat lényege szerint Bige részben a saját cégcsoportján belül valósította meg a bűncselekményt: a növénytermesztésben használt termékeket gyártó részleg a gyártás során keletkezett rosszabb minőségű, de még felhasználható árut az ő utasítására a többi vádlott bevonásával leértékelték, ám az árat még ennél is alacsonyabban, az önköltségi ár alatt határozták meg - írja cikkében a Mandiner.

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest – áll a vádiratban. Az ügyészség szerint a 2011 és 2016 közötti években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából.

Az ügyészség szerint így összesen 764 millió forint kenőpénz vándorolt Bige zsebébe.

A vádhatóság a vállalkozóval szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását, indítványozta valamint a vesztegetési pénzzel megegyező összegű vagyonelkobzást indítványozott. Emellett kezdeményezték, hogy az eljárást egyesítsék a Bigével szemben hasonló bűncselekmény miatt korábban indult üggyel, de a Nyíregyházi Törvényszék ezt végül nem tette meg.

Vádlottak egyezsége az ügyészséggel

A februárban megtartott előkészítő ülésen azonban történt egy kívülállók számára váratlan fordulat: a II. és III. rendű vádlott, egyezséget kötve az ügyészséggel, beismerő vallomást tett, egyben lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Ezért a bíróság esetükben le is zárta az eljárást, a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt másfél év – végrehajtásában két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt két év – végrehajtásában három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság közleménye szerint a két vádlott volt az, aki a termékek leértékelte és értékesítette a Bige által meghatározott cégeknek. Ahogy Szilágyi Lászlótól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség szóvivőjétől megtudtuk

a két elítélt vádlott szerepe nem ért véget, az egyezség alapján ugyanis tanúvallomást kell tenniük a büntetőperben.

Mindezt úgy is lehet értékelni, hogy a két korábbi vádlott az ügy koronatanújává léphet elő. A tanúkat pedig ráadásul a vádlottakkal szemben igazmondási kötelezettség terheli. Ezek után nem csak Bige vallomása, hanem a későbbi szembesítések is kulcsmomentumai lehetnek az ügynek.

Bige visszautasítja a vádakat

A milliárdos nem meglepő módon alaptalannak nevezte és visszautasította az őt ért vádakat. A Nitrogénművek Zrt. által kiadott közleményben igaztalan intézkedéseket emlegettek, amelynek egyetlen célja, Bige Lászlónak megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. 

A műtrágyakirály közben folytatja az időhúzást és ismét azonnali jogvédelmet kért a bíróságtól

a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által tavaly ősszel kiszabott tizenegymilliárd forintos bírság végrehajtásának felfüggesztéséért. A Mediaworks Hírcentrumának információját a Fővárosi Törvényszék is megerősítette. A Hírcentrum emlékeztetett: a tavaly októberben tizenegy milliárd forintos büntetést szabott ki a Bige László nevével fémjelzett Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására azért, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak.

Emlékezetes: Bige, az országgyűlési választások előtt nyíltan a baloldal mellé állt, sőt bejelentette, hogy kész pénzzel is támogatni Márki-Zay Péter kampányát. Ezzel szemben a bírságot azóta sem volt hajlandó befizetni. 

Kapcsolódó írásaink