Belföld

A legmodernebb sebészeti eszközt adtak át a Semmelweis Egyetemen

Egészségügy

Egy hónapja iktatták be az új kormányt, amelynek egyik legfőbb célja a magyarok biztonsága, ehhez pedig szükséges a kiszámíthatóan rendelkezésre álló infrastruktúra – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter szombaton, amikor negyedik generációs, Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt adott át a Semmelweis Egyetemen (SE).

Hozzátette: a sebészeti robot az egyik legfrissebb példája annak, hogy a magyar orvosok és a magyar egyetemek oktatni és gyógyítani is képesek. Csák János úgy fogalmazott, hogy az SE az ország egyik élen járó egyeteme mind a hallgatók száma, mind a tudományos és oktatási tevékenység terén. „Ez az az egyetem, amely az alapítványi átalakulás után a legnagyobb ugrást hajtotta végre a ranglistákon, bizonyos szakterületeken már benne van az első százban” – méltatta az intézményt. Ehhez az kellett – folytatta –, hogy a kormányzat egy stratégiai döntéssel létrehozza az alapítványi kuratóriumokat, megadja a felhatalmazásokat, valamint hogy a kuratórium és az egyetem vezetői képesek legyenek közösen irányt szabni az intézménynek.

„A kormány mindehhez a finanszírozást is vállalja, az új felsőoktatási struktúra létrehozásával két és félszeresére növelte az egyetemek támogatását” – emlékeztetett. Merkely Béla, az egyetem rektora köszönetet mondott a kormánynak, amiért a robotsebészetet bevezethette az oktatás, a kutatás, az innováció és a betegellátás mindennapjaiba. Kiemelte, a most átadott robottal nemcsak világszínvonalú műtéteket tudnak elvégezni, hanem a hallgatókat képezni is. Szombaton az egyetem 547 orvostanhallgatóját avatták orvosdoktorrá. A hallgatók közül 291-en magyar, 131-en angol, míg 125-en német nyelvű képzésen vettek részt. Csák János itt azt mondta: a végzettek büszkék lehetnek arra, hogy a világ egyik legjobb egyetemén szerezték a diplomájukat.

Kapcsolódó írásaink