Belföld

Bizalmat teremtő arculatot akar Földi

Kampányoló kétes Jobbik-elnökjelöltek

Miközben Jakab Péter leköszönő pártelnök hol traktorost, hol ételfutárt alakít, tegnap kis időre a parlamentbe is ellátogatott, hogy felvehesse 2,6 millió forintos fizetését.

Bizalmat teremtő arculatot akar Földi
Vállt vállnak vetve – írta nemrég a tetűcsúszdázós Bíró László (jobb szélen), mellette Földi István és Ander Balázs, két jelenlegi elnökaspiráns
Fotó: Bíró László Facebook-oldala

A Jobbik elnökjelöltjei viszont erős kampányba kezdtek. A szexuá­lis erőszak feltételezett elkövetője, a szatmári Földi István kortesbeszédében célját úgy fogalmazta meg, hogy „önállóan, a magunk útját járva, ismét meghatározó és megkerülhetetlen erő legyünk a magyar politikai életben.

Iszonyatos munka kell ehhez és ahhoz is, hogy a baloldali és liberális ellenzéki erők szövetségéből kilépve, végre újra önálló és bizalmat teremtő arculattal állhassunk a választópolgárok előtt mi, mint jobbikosok”. Kitért arra is, hogy bár Jakab Péter lemondott, „kiemelten fontosnak tartom, hogy a párt új elnöke képes legyen hatékonyan együtt dolgozni a párt frakcióvezetőjével, vagyis Péterrel. Mi ketten valóban bajtársak vagyunk”.

Riválisa, a magyar zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton euró­pai parlamenti képviselő szerint viszont a következő EP-választás selejtező, ahol ha elbuknak, a Jobbik már csak néző lesz a politikai színtéren. Gyöngyösi ezért konzervatív irányba vinné a pártot, ennek ellenére jelezte, hogy a baloldali pártokkal még nem ért véget a munka. Kijelentette: „Bár az ellenzéki együttműködés a választásokon óriási vereséget szenvedett, valószínűleg lesz még dolgunk a többi ellenzéki párttal, és ezt én magam is így tartom helyesnek.“ Emlékezetes, ő egyike volt azon jobbikosoknak, akik Soros embereivel konferenciáztak Brüsszelben.

Gyöngyösi indulását Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője és Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke egyaránt kritizálta. Róna szerint ha egy ilyen eszmerendszerrel politikus domináns szereplőjévé válhat a közéletnek, az maga a katasztrófa. Róna Tamás arról is beszélt, hogy 2012-ben, amikor Gyöngyösi az említett listázási ötletét ismertette az Ország­gyűlésben, a hazai zsidóság körében egy időre eluralkodott a félelem.

Kapcsolódó írásaink