Belföld

Folytatódik a mitokondriális betegségek kutatási programja

Egészségügy

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1,2 milliárd forintos támogatásával folytatódik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mitokondriális betegségek gyógyítására irányuló kutatási programja – közölte az intézmény.

Az egyetem a közleményben Kollár László projektvezetőt idézve azt írta: a mitokondriumnak, azaz a humán sejt energiatermelésért felelős egységének kutatása azért rendkívüli jelentőségű, mert sok betegség hátterében e sejtalkotó működési zavara húzódik meg, ezek közé tartoznak egyes daganatos, szív- és érrendszeri betegségek, de idegrendszeri, gyulladásos és más betegségek mögött is állhat ilyen működészavar.

A projektben a PTE Általános Orvostudományi Kara, a Természettudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Klinikai Központ több mint száz kutatója vesz részt. A projektvezető professzor hangsúlyozta: a kifejlesztendő terápiás eljárások egyes daganatos, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetében életeket hosszabbíthatnak vagy menthetnek meg, de van esély a korábbi drága beavatkozások kevésbé költséges terápiával való kiváltására is.

Kapcsolódó írásaink