Belföld

A törvényhozás akadályozása az ellenzék taktikája

Parlament

Az Országgyűlésről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat értelmében a képviselő a tájékoztatáskérési és minősített adat megismeréséhez való jogában is korlátozva lesz mindaddig, amíg nem teszi le esküjét, hiszen ennek hiányában nem gyakorolhatja tisztségéből fakadó azon jogait sem, amelyekhez ez szükséges lenne – mondta lapunk megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán.

A törvényhozás akadályozása az ellenzék taktikája
Hadházy Ákos
Fotó: MH/Török Péter

Az alkotmányjogász Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője által kedd este benyújtott törvénymódosításról kifejtette, annak elfogadása esetén a jövőben egy országgyűlési képviselő, amíg nem teszi le az esküjét, addig nem kérhet tájékoztatást az államigazgatási szervek vezetőitől, és minősített adatokhoz sem férhet hozzá. Hozzátette, az Országgyűlés működésével kapcsolatos szabályok szigorítása arra vezethető vissza, hogy az ellenzék egyre gyakrabban a törvényhozás rendes működésének ellehetetlenítésével kíván politikai tőkét kovácsolni.

Emlékeztetett, az alakuló ülésen kivétel nélkül az összes mandátumot szerzett országgyűlési képviselő megjelent, kivéve a szándékosan mulasztó Hadházy Ákost, aki azért maradt távol, mert szerinte az áprilisi választás nem volt demokratikus, és hiányolta, hogy idén nem ismétlődtek meg a négy évvel ezelőtti tüntetések. A változás a jövőben minden olyan megválasztott képviselőt érinteni fog, aki tisztességtelen és rossz­hiszemű joggyakorlatot folytat, semmibe veszi a parlamenti jog szabályait, így például nem tesz eleget eskütételi kötelezettségének – jegyezte meg.

Kiemelte, a javaslat alapvetően nagy hangsúlyt fektet az önkényes, hátráltató visszaélésekkel, fellépésekkel szemben, hiszen az a képviselő, aki kivonja magát az Országgyűlés munkája alól, és ezzel akadályozza a törvényes működést, szigorúbb jogkövetkezmények alanya lesz. Ezenfelül fontos kiemelni, hogy a képviselőket a választópolgárok bízzák meg jogaik és érdekeik képviseletével, így azáltal, hogy munkájukat megtagadják, a választóik akaratát veszik semmibe.

Kapcsolódó írásaink