Belföld

Az összevont választás növelheti a részvételi arányt

Az országgyűlési törvény és a házszabály is módosulhat

A baloldal számára – akárcsak kormányzásuk idejében – nem jelent akadályt a költségvetés indokolatlan mértékű megterhelése sem, ha ez az érdeküket szolgálja – hívta fel a figyelmet lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász kiemelte, a frakciópénzekre vonatkozó törvénymódosítás felszámolná a kiskapukat.

Az összevont választás növelheti a részvételi arányt
Ifjabb Lomnici Zoltán a tervezett változások előnyeit sorolta
Fotó: MH/Purger Tamás

A költségvetési szempontokon felül nem elhanyagolható, hogy az összevont lebonyolítás nagy mértékben leegyszerűsítené a választásokkal járó feladatokat – nyilatkozta lapunk megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról, hogy egy javaslat szerint egy napon tartanák az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat.

Emlékeztetett, a módszer főpróbájaként tekinthetünk vissza az április 3-án egyszerre megtartott országgyűlési választásra és népszavazásra, amely amellett, hogy zökkenőmentesen zajlott le, rekordmagas részvételi adatokat hozott. Itt fontos hozzátenni, hogy az európai parlamenti (EP) választásokon a részvétel rendszerint alacsony, így egy esetleges, a részvételi adatokban beálló emelkedés erősítené a választási eredmény demokratikus legitimációját – tette hozzá.

Emlékeztetett, Kocsis Máté a napokban közölte, a törvényjavaslatnak köszönhetően megközelítőleg kilenc-tíz milliárd forintot takaríthatna meg az állam.

A szakember a frakciópénzekre vonatkozó szabályok módosításá­ról szólva utalt rá, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint megalapozott a módosítás, mivel annak ellenére, hogy az ellenzék a választások során számottevő, mintegy 800 ezer választót veszített támogatói közül, hatmilliárd forinttal kapnak többet, köszönhetően annak, hogy hat különböző frakció formájában képviseltetik magukat az Országgyűlésben.

Ennek következtében értékaránytalanná váltak a jelenlegi frakciópénzekről szóló szabályok, hiszen azok indokolatlanul nagy terhet rónak a költségvetésre, amellett a választói akaratot sem tükrözik – fűzte hozzá. A frakcióvezető hozzátette, június 21-én törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek következtében az Országgyűlési törvény és a házszabály is módosulna.

Emlékeztetett, a baloldal hat frakcióban történő felállásának eredménye, hogy míg az előző ciklusban 3,1 millió forintos kiadást jelentett egy ellenzéki képvise-lő a költségvetésnek, addig ma ez az összeg már 4,6 millió forint.

Ifjabb Lomnici Zoltán kiemelte, nyilvánvaló, hogy az említett törvénymódosítás eredményeként kívánják felszámolni azon kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a baloldal számára, hogy kötelességük ellátása helyett megélhetési politikát folytathassanak az Országgyűlésben. Ez jól mutatja, hogy a baloldal számára – akárcsak kormányzásuk idejében – nem jelent akadályt a költségvetés indokolatlan mértékű megterhelése sem, ha ez az érdeküket szolgálja – tette hozzá az alkotmányjogász.

Kapcsolódó írásaink

Aggályos Hornról sétányt elnevezni

ĀAlkotmányt sértene, ha egy volt karhatalmistáról neveznének el közterületet – állítja ifj. Lomnici Zoltán alkotmány­jogász a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével kapcsolatban, amely szerint Horn Gyuláról neveznének el egy XIII. kerületi sétányt