Belföld

Véget vet a baloldali frakció­trükközésnek a kormány

A nemzetgazdasági stabilitás fenntartását szolgálja a parlamentnek benyújtott kormánypárti javaslat, amely a frakciófinanszírozás átalakításával sok milliárd forintot takarít meg a költségvetésnek, és így az adófizetőknek.

Véget vet a baloldali frakció­trükközésnek a kormány
Kocsis Máté: A brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Módosítaná a Fidesz–KDNP a frakciók támogatását, véget vetve a baloldal trükközésének, amely súlyos összegekkel rövidítette volna meg a költségvetést. Ahogy korábban megírtuk, a baloldal összesen hárommilliárd forinttal zsebelt volna be több pénzt ebben a parla­menti ciklusban, mint az előzőben, amiatt, mert a képviselőik a korábbinál több frakciót alkottak. Az „osztódás” célja a minél nagyobb támogatás megszerzése, hiszen miután a baloldal egy listán indította valamennyi képviselőjét, a választást követően hat különböző frakcióra szakadt, hogy minél több csatornán kaphassák a frakciótámogatásokat.

Képviselőcsoportonként jár ugyanis működési, ellátási, bér- és cafetériakeret is. Tehát a baloldali politikusok úgy kapnának most sokkal több pénzt, mint az előző négy évben, hogy nyolcszázezer emberrel kevesebben szavaztak rájuk, mint a múltkori választáson. Részletesen: az elmúlt négy évben egy kormánypárti képviselő havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. Ha nem változna a számítás, akkor ebben a ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba, míg egy ellenzéki 4,5 millióba – vagyis majdnem kétszer annyiba – kerülne az adófizetőknek.

A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek. Az országgyűlési törvényt módosító, új finanszírozási szabályok összesen hárommilliárd forintot vonnak el az ellenzéki és további kétmilliárd forintot a kormányárti képviselőcsoportoktól, ezek az összegek a rezsivédelmi alapba kerülnének. Az indoklás szerint az a cél, hogy a közelmúltban kialakult gazdasági és háborús helyzetben ez az összeg is hozzájáruljon a nemzetgazdasági stabilitás fenntartásához.

Ha megszavazzák a képviselők, átalakulnak a politikusi vagyonnyilatkozatok is. Az erre vonatkozó, ugyancsak kormánypárti javaslat az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét vezetné be itthon. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető tegnap közösségi oldalán arról írt, sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért érdemes azon változtatni, függetlenül attól, hogy ezek a kritikák megalapozottak-e vagy sem. A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítik a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán elkerülhetők a nemzetközi viták – jegyezte meg.

Ha elfogadják a módosítást, a magyar országgyűlési képviselőknek is az EP szabályai szerint kell vagyonnyilatkozatot tenniük a jövőben. Így nyilatkozniuk kell például a képviselői megbízatást megelőző három évben végzett tevékenységükről, és azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik. Újdonság lesz a mostani rendszerhez képest, hogy a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságukról és tisztségükről is számot kell adniuk. A javaslat indoklása szerint mindez erősíti az uniós integrációt.

Kapcsolódó írásaink