Belföld

A Momentum erős emberei felsültek

A DK-tól szabadulni igyekvő párt tisztújításán meglepő eredmény született

Váratlan, Hajnal Miklós számára megalázó eredménnyel zárult a Momentum tisztújítása, aminek eredményeképpen könnyen lehet, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció maga alá gyűri ifjúsági tagozatát.

A Momentum erős emberei felsültek
Hamarosan az is kiderül, milyen fordulatot vesz az új elnökkel a párt
Fotó: MH/Török Péter

A hétvégén megtartotta tisztújító kongresszusát a Momentum, amelyen megválasztották Gelencsér Ferencet, a párt alapítóját, elnöknek. A tisztújítás során az elnökség tagjait is megválasztották, akik között ott van Cseh Katalin, a párt korábbi elnöke, jelenlegi európai parlamenti képviselője, illetve Kerpel-Fronius Gábor is, aki Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese.

A tisztújítást egyébként a szokottnál nagyobb érdeklődés övezte, hiszen a DK és a Momentum elnökségig érő viszálya miatt a múlt héten elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése. Akkor Gyurcsány pártja közleményében úgy fogalmazott: remélik, hogy a tisztújítás során megoldás születik majd a problémára, ezzel implicit jelezve, hogy nem elégedettek ifjúsági tagozatuk vezetőségével. Gelencsér egyébként hiába a párt alapítója, neve viszonylag ismeretlen, habár korábban alpolgármesterként dolgozott az I. kerületben, valamint a mostani országgyűlési választáson a baloldali listáról jutott be a parlamentbe és lett pártja frakcióvezető-helyettese. Az, hogy a párt erős emberei megbuktak ezen a tisztújításon, nem meglepő, ezzel egy hosszan tartó folyamat érhet véget.

Mint ismeretes, a Momentumból már jó ideje hiányoznak az erős karakterek. Az előválasztáson csúnyán leszereplő Fekete-Győr András után rövid időn belül Gelencsér a harmadik elnök, akit a párt választ magának. Az elnöki helyért bejelentkezők között volt egyébként Kerpel-Fronius Gábor és Hajnal Miklós, a párt parlamenti képviselője is, aki a főpolgármester-helyettessel ellentétben még az elnökségi tagok közé sem került be. A párt korábbi elnöke, Donáth Anna egyébként még a tisztújítás előtt bejelentette, nem fog újraindulni az elnökségért, mert gyermeket vár. A részletes eredmény Hajnal számára mindenképpen lesújtó, hiszen Gelencsér a szavazatok 51 százalékát szerezte meg, a második helyen Kerpel-Fronius Gábor végzett 36 százalékkal, Hajnalnak pedig meglepetésre mindössze 13 százalék szavazott bizalmat.

Érdekes kérdés tehát, hogy az új elnök miként lép fel a fővárost megbénító DK–Momentum konfliktusban. A Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érezhetően igyekszik felülkerekedni a párton, és ifjúsági tagozataként működtetni a Momentumot.

Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese többek között például felhívta a figyelmet rá, hogy Gelencsér Ferenc az I. kerületben a zűrös céghálójáról is ismert Csobánczy Gábor DK-s alpolgármesterrel dolgozott együtt. Böröcz ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a párttagság ezzel egyértelműen kijelölte az irányt, amit már régóta sejteni lehetett: a Momentum lassan, de biztosan a DK ifjúsági tagozatává fog válni.

Kapcsolódó írásaink

A gyurcsányi súlyos teher

ĀA Momentumnak továbbra sincs a többi baloldali párttól megkülönböztethető politikája, és az Országgyűlésben sem találják a megfelelő és hitelt érdemlő hangot – kezdte értékelését lapunknak a tisztújítást követően Nagy Ervin,