Belföld

Önfeloszlatást javasolt a Jobbiknak a Tett és Védelem Alapítvány

Gyöngyösi Márton indulása a zsidóságnak félelemkeltő

Újabb zsidó szervezet adott hangot félelmének amiatt, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője is benevezett a július 2-án esedékes tisztújításra, amelyen új elnököt választ a Jobbik kongresszusa.

Önfeloszlatást javasolt a Jobbiknak a Tett és Védelem Alapítvány
Gyöngyösi Márton
Fotó: MH

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára kedden a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy a zsidó közösség tagjai nagyon nagy aggodalommal figyelik, hogy egy ilyen ember lehet egy parlamenti párt vezetője.

Gyöngyösi 2012-es parlamenti felszólalásában a zsidó származású képviselők listázására tett javaslatot, amely a legsúlyosabb antiszemita megszólalás volt egy magyar parlamenti képviselőtől. Gyöngyösi szerint az itt élő és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban lévő zsidó származású emberek, akiknek kettős állampolgárságuk is van, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára.

„Egy olyan pártnak, amely rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant, nem kellene már léteznie. Legjobban akkor teljesíti be a küldetését, ha feloszlatja önmagát – fogalmazott Szalai Kálmán. Majd hozzátette: a Jobbik jelenlegi EP-képviselője tíz évvel az ominózus felszólalása után visszatér ahhoz a szellemi kútfőhöz, amelynek tagjaként azt a „dicső” nyilatkozatot megtette. Ráadásul azóta nem volt benne annyi karakánság, hogy kiálljon, és azt mondja, tévedtem, rosszat mondtam, helyette a maszatolást választotta.

A Tett és Védelem Alapítvány titkára úgy vélekedett, hiába fogott össze a Jobbik Gyurcsány Ferenccel, ez a párt ugyanaz a párt, amelyik annak idején cigányozott, zsidózott, Magyar Gárdát hozott létre, masírozott, fenyegette az embereket az utcán.

Kiemelte, a 2022-es választás előtt rengeteg olyan párt volt, amelyik önmagát szembeköpve, politikai haszonszerzésből együttműködött a Jobbikkal.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor az ATV-ben arról beszélt, a Jobbik mindent túlél. „Egy olyan pártnak, amely a tizenhét-tizennyolc fős frakcióhoz szokott, nem kellett volna a »jobbközép« arcélét beáldoznia” – mondta.

Kapcsolódó írásaink