Belföld

Misével köszöntötték Esztergomban a 70 éves Erdő Pétert

Az esztergomi bazilikában misével köszöntötték szerdán az Esztergom-Budapest főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíborost 70. születésnapja alkalmából, az ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a Magyar Püspöki Konferencia tagjai.

Misével köszöntötték Esztergomban a 70 éves Erdő Pétert
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíboros (b) beszél a 70. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen, mellette Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) az esztergomi Prímás Pincében 2022. június 22-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

Veres András püspök, az MKPK elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a bíboros tíz éven át vezette a testületet, és ezalatt szavai szerint „megtapasztaltuk és ma is érezzük készségét, mellyel kész segíteni e közösség munkáját”. A püspök kiemelte, hogy büszkeséggel tekintenek Erdő Péter bíborosi szolgálatára, amelyet az egyház szolgálatára végez a mindenkori pápa segítésével, és az ott tapasztaltak gazdagítják a Püspöki Konferencia munkáját.

Süllei László érseki általános helynök, plébános felidézte, hogy Erdő Péter székfoglaló miséjén így fogalmazott; az alapvető kérdés, mit tehetünk most együtt, hogy Jézus Krisztus szeretetének és békéjének műve bennünk és a világban előre haladjon?

Elmondta, a kérdés is bátorságot mutat, mert nem fél megmutatni a világnak az üdvösséghez vivő utat. Úgy vélte, a kegyelem szavára épülő élet bontakozik ki előttünk a bíboros szolgálatában.

Süllei László Erdő Péter egyházvezetői munkásságán túl méltatta a bíboros jogászi és teológiai alkotó tevékenységét, amely a kánonjogász hallgatók generációi számára szolgált útmutatásul. A mise végén egy könyvet adott át a bíborosnak, amelybe a vele kapcsolatban állók személyes történeteit, gratulációit, munkásságának jelentős eseményeit felidéző fényképeket gyűjtötték össze.

Kapcsolódó írásaink