Belföld

A Fidesz módosítaná a vagyonnyilatkozat-rendszert

Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is - jelentette be szerdán Facebook-bejegyzésében Kocsis Máté.

A Fidesz módosítaná a vagyonnyilatkozat-rendszert
Fotó: MH

Indoklásként a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

„A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán - legalább ezen a területen - elkerülhetők a nemzetközi viták” - mutatott rá Kocsis Máté.

A most benyújtott javaslat az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat tevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotják ugyanezen szabályokat, tudatta a Fidesz frakcióvezetője.

Kapcsolódó írásaink