Belföld

Az örök áldozat szerepében: Karácsony Gergely

A baloldal az áprilisi vereség után is folytatja a kormányra mutogatást

Hiába szenvedett vereséget a baloldal az országgyűlési választáson, a főváros vezetésének látszata mögé bújva Karácsony Gergely főpolgármester még mindig az országos politikával, a pártérdekekkel és a saját ambícióival van elfoglalva.

Az örök áldozat szerepében: Karácsony Gergely
A legújabb hírek szerint Gyurcsány Ferenc nem vesződne tovább Karácsony Gergellyel, 2024-ben már Dobrev Klára lenne a baloldal jelöltje
Fotó: MH/Purger Tamás

Hangzatosan az összefogás pátosza mögé bújva folytatná Karácsony Gergely azt a politikát, amelyet az országgyűlési választásokon elszenvedett vereség kettévágott. A főpolgármester Facebook-bejegyzésében hosszasan értekezett az ország költségvetéséről, a rezsicsökkentésről, az inflációról, továbbá az energiaválsággal kapcsolatos meglátásait is kifejtette, kritizálva a kormányt és intézkedéseit, valamint követelve a rezsicsökkentést a főváros számára.

Ezután előkerült a már jól ismert kivéreztetés narratívája, hiszen posztjában Karácsony kifejtette: amióta nem fideszes főpolgármester van, 100 milliárdot vontak el Budapesttől. Arra már Kovács Péter Fidesz–KDNP-s fővárosi képviselőnek kellett emlékeztetnie kommentjében a főpolgármestert, hogy épp az általa kritizált kormányzati válságkezelésnek köszönhetően folyt be 20 milliárddal több iparűzési adó formájában.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormánnyal folytatott örökös szélmalomharcba általában a baloldali vezetésű kerületek is előszeretettel becsatlakoznak, annak ellenére, hogy Józsefváros Pikó András vezetésével például 12 milliárd forintot spórolt meg. A főpolgármester posztjában kiemelte, Budapest érdeke felülírja a pártérdeket, ám ez furcsán cseng, hiszen nem is olyan régen a Fővárosi Közgyűlés ülése éppen a Momentum és a DK elnökségig nyúló konfliktusa miatt maradt el.

A Fidesz budapesti szervezete reagált a főpolgármester posztjára, amelyben kifejtette: „Míg Karácsony mindig pontosan tudja, mit kellene tennie Magyarország kormányának, elfelejti, mi az ő dolga: Budapest vezetése, a budapestiek érdekeiért való állhatatos, szakmai (!) munka.” Posztjában a kormánypárt fővárosi tagozata emlékeztette a főpolgármestert arra is, hogy a Tarlós István-féle vezetés 2019-ben 200 milliárd forintot hagyott tartalékként, ami mintha elolvadt volna valahol útközben.

Ennél súlyosabb a Fidesz–KDNP szerint, hogy az állandó, pénz miatti panaszkodás mellett Karácsony a budapestiek pénzéből fizeti a baloldal levitézlett katonáit is, hiszen a főpolgármester havonta milliárdokat juttat Gyurcsány embereinek eltartására. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az elmúlt két és fél évben a főpolgármester és a baloldal milliárdokat tapsolt el szakmaiatlan és hiú döntésekre, reklámkampányokra és elbaltázott közbeszerzésekre – fogalmazott a kormánypárt fővárosi frakciója.

Az már csak hab a tortán a Fidesz–KDNP szerint, hogy pont a főpolgármester panaszkodik a rezsicsökkentés meghosszabbítása miatt, hiszen az előválasztáson győztes pártfogoltja, Márki-Zay Péter éppen a leghangosabb kritikusa volt az intézkedésnek. A fővárosi frakció zárásként jelezte a főpolgármester számára: elvárják, hogy a kormányra mutogatás helyett felelős gazdálkodással járuljon hozzá a terhek elosztásához, ezzel megkímélve az embereket az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatásaitól.

Kapcsolódó írásaink