Belföld

Pikó elismerte: tarthatatlan a hajléktalanhelyzet

Pikó András hosszú idő után elismerte: tarthatatlan a hajléktalanhelyzet Józsefvárosban. Ugyanakkor a fedélnélküliek tömeges betelepítését az elmúlt két évben éppen hogy maga a polgármester szorgalmazta.

Pikó elismerte: tarthatatlan a hajléktalanhelyzet
Pikó András beismerte, hogy baj van a közbiztonsággal Józsefvárosban
Fotó: MH

Lakossági fórumot tartott az önkormányzat június 15-én a Népszínház negyedben élőknek, amelynek fő témája a tereket elárasztó hajléktalanok voltak. 

A legtöbben a közbiztonságra és a hajléktalanokra panaszkodtak. Egy idősebb hölgy elmondta, hogy a közelmúltban megtámadták, hasba akarták rúgni, amiért szólt, hogy ne hangoskodjanak. Ezenkívül a II. János Pál pápa téren paráználkodó fedél nélküliekre is panaszkodott. Egy másik hölgy – aki egyébként karitatív munka keretében főzni is szokott hajléktalanoknak – arról beszélt, hogy amit nap mint nap a köztisztasággal kapcsolatban tapasztal (emberi ürülék, hányás az utcákon), az már neki is sok - tudósított a Hírnyolc.

Pikó András válaszában elmondta: ennyi hajléktalan nem Józsefvárosból termelődik ki, hanem az ország minden tájáról jönnek a fővárosba, illetve Józsefvárosba, ahol az egyik legtöbb ellátó működik.

Igaz, a szervezett betelepülést segítő szervezetek többségét éppen maga a polgármester is támogatja, ezáltal saját maga csábítja a kerületbe a hajléktalanokat - írja a Metropol.

Pikó a mostani fórumon elmondta: a megoldást nem látja, de azt már igen, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak.

A hirtelen jött beismerés azért különösen érdekes, mert egy hónappal ezelőtt, május 11-én a Magdolna-Orczy negyed lakóinak szervezett fórumon a polgármester még azzal büszkélkedett, hogy „egyre kevesebb és kevesebb a hajléktalan ember a köztereken”.

Május 10-én indítottak petíciót az elkeseredett józsefvárosi lakók, mivel elegük lett a kerületet ellepő, agresszív hajléktalanokból, valamint a kerület és a főváros vezetéséből, akik nem csak hogy nem tesznek semmit a probléma kezeléséért, de támogatják is a fedélnélküliek tömeges beáramlását Józsefvárosba. A petíció szövegét – amelyben a hajléktalanellátás teljes átalakítását követelik Budapesten – összesen 107 politikusnak és újságírónak küldték el, valamint 77 szociális munkásnak. A címzettek között volt Pikó András, VIII. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is. A petíció elindítója a Gettónapló nevű oldalon arról tájékoztatott, hogy 34 nap alatt mindössze 4 választ kapott, köztük Pikó Andrásét, aki két sort írt vissza, hogy nem érdekli a petíció. Karácsony Gergely pedig egyáltalán nem válaszolt.

Kapcsolódó írásaink

Újra nyolcker lett a Józsefvárosból

ĀSára Botond: Ha Pikóék szeretnének spórolni, akkor érdemes lenne abból a több mint hetven tanácsadói szerződésből lefaragni, amit a kerület vezetése valamiért indokoltnak tart a működéshez