Belföld

Képtelen a törvényes gazdálkodásra a DK

A kormányt rendszeresen törvénytelennek minősítő DK szinte a megalakulása óta minden évben megsértette a pártok gazdálkodására vonatkozó törvényeket. Idén Gyurcsányék pártalapítványa tiporta páros lábbal a számviteli törvényben rögzített alapelveket.

Képtelen a törvényes gazdálkodásra a DK
A DK könyvvezetése és gazdálkodása már sokszor nem volt szabályszerű
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Demokratikus Koalíció párt­alapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019–2020-ban nem tett eleget az Alaptörvényben és a pártalapítványi törvényben előírt alapvető követelményeknek, a gazdálkodása nem volt átlátható. A törvény által megkövetelt éves jelentést és beszámolót nem készített. Az alapítvány a kiadások, az általa nyújtott támogatások elszámolása során 2020-ban nem teljesítette a törvényi követelményeket, így nem biztosította az állampolgárok számára a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetőségét – olvasható az Állami Számvevőszék idei jelentésében.

Mindez azért megdöbbentő, mert a DK, az ellenzék legerősebb pártja itthon és az Európai Unióban a jogállamiság legharsányabb szószólója, ugyanakkor gyakorlatilag a megalakulása óta lényegében törvényen kívül működik. A Gyurcsány-párt gazdálkodását évek óta törvénysértések, szabálytalanságok jellemzik. Rögzítve a bizonyítékokra alapozott, az ÁSZ nyilvános jelentéseiben olvasható tényeket: a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak.

A 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek felhasználása során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette. Tehát a DK a fenti években az adófizetők, valamint a saját támogatói, tagsága felé sem számolt el szabályszerűen – szögezte le a Számvevőszék 2021-ben.

Ugyanakkor az ÁSZ előremutatónak nevezte, hogy a DK 2020-ban megragadta az esélyt, és 2019-re vonatkozó dokumentumokkal igazolta, hogy a pártnál megteremtették a törvényes gazdálkodás alapvető kereteit. Az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK elnökének intézkedési tervét, amelyet a 2017–2018-ra vonatkozó számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. Az intézkedési tervben meghatározott feladatok megküldésével a DK elnöke kinyilvánította, hogy helyreállítja a párt gazdálkodásának törvényességét – közölte a számvevőszék.

A szervezet azt is feltárta, hogy a DK 2015–2016-ban a működéséhez a jogszabályt megsértve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig a párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A kampány során a Demokratikus Koalíció a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette, ismételten tiltott támogatást fogadott el. Utóbbi a gyakorlatban azt jelentette, hogy az Altus Zrt. adott hitelt a pártnak.

Ezek a tények. Összefoglalva: a DK gazdálkodását a párt megalakulása óta törvénysértések jellemzik, 2013 óta az adófizetőknek, saját támogatóinak és tagságának sem számolt el szabályszerűen. A feltárt törvénysértésekért a felelősség a párttörvény értelmében egyértelműen a párt elnökét, Gyurcsány Ferencet terheli.

Kapcsolódó írásaink

Szemforgató gyurcsányi vádaskodások

ĀJakab Orbán Viktor székébe próbált beülni, de a saját széke mellé ült – összegezte a jobbikos történetet Dömötör Csaba, miután a bukott pártelnök helyett felszólaló Z. Kárpát Dániel az eddigieknél jóval konszolidáltabb hangnemet ütött meg