Belföld

Két év sárdobálás után békülne a baloldal

Karácsony Gergelyt követve most már Pikó András is együttműködne a kormánnyal

A korábbi, „kivéreztető” retorika után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mellé csatlakozott Pikó András, Józsefváros első embere is, aki két és fél év polgármesterség után végre egyeztetne a kormánypárt politikusaival.

Két év sárdobálás után békülne a baloldal
Józsefváros vezetőjének tettekkel kellene bizonyítania jó szándékát
Fotó: MH

Újabb baloldali polgármester állt be a „békülők” sorába. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a szokásos arrogáns stílusától eltérően, békülő hangnemben hívta egyeztetésre a kerület korábbi vezetőit, Kocsis Mátét, aki jelenleg a Fidesz frakcióvezetője, valamint Sára Botondot, ám a válasz nagyot csattant. Mindkét kormánypárti politikus emlékeztette a polgármestert arra, hogy habár a kerületnek 2019 óta baloldali vezetése van, a kormány ez idő alatt változatlan volt. Így amikor Pikó András úgy fogalmaz, hogy a „józsefvárosiak érdekében végzett közös munkára” szükség van, akkor azt sugallja, hogy valami merőben új helyzet állt elő a választással, ami egyértelműen nem igaz. Kocsis Máté és Sára Botond arra is emlékeztette a polgármestert, hogy a baloldali önkormányzat a Fidesz–KDNP képviselőinek minden olyan javaslatát leszavazta, amelyek a józsefvárosiak érdekét szolgálták.

A két kormánypárti politikus itt egyértelműen a kerületben az elmúlt évben fennmaradt 12,2 milliárd forintra utalt, hiszen ennek felhasználására a kerület kormánypárti frakcióvezetője, Vörös Tamás tett komplex javaslatot, ám azt a baloldal leszavazta.

Kocsis Máté és Sára Botond levelében arra is kitért, hogy hiába vette át Pikó András a kerület vezetését 13 milliárdos tartalékkal, érdemi fejlesztések nem történtek, a kerület állapota pedig rohamosan romlik. Az már csak a hab a tortán a két politikus szerint, hogy nekik majdnem ekkora, 11 milliárdos veszteséggel kellett átvenniük annak idején a kerület vezetését, és Pikó politikai közössége akkor semmilyen segítséget nem adott a jobboldali vezetésnek. A két politikus kiemelte: a választók bizalmat adtak Pikó Andrásnak és Jámbor Andrásnak, mert azt ígérték, jobban fogják náluk csinálni.

„Ennek fényében – két és fél év polgármesteri tétlenkedés után –minimum meglepő, hogy hozzánk fordulnak segítségért, de készek vagyunk mindent megtenni a kerület jobbításáért” – fogalmazott Kocsis Máté és Sára Botond. Segítségükért cserébe – az együttműködési szándék bizonyítékául – tizenkét pontban felsorolták, milyen intézkedéseket várnak el a baloldali vezetéstől. A felsoroltak között található a szociális és egészségügyi dolgozók 13. havi bére – amelyet a kerület mostani vezetése vett el –, valamint a több tucat tanácsadói szerződés felülvizsgálatának kérelme, illetve a 2020-ban bezárt három kulturális intézmény újranyitása is.

Nem a józsefvárosi polgármester az egyetlen, aki békülne. Karácsony Gergely főpolgármester megválasztása után egyből politikai sárdobálásba kezdett, és a kormány által kivéreztetett fővárosról beszélt. Április 3. és az egyértelmű választóiakarat-nyilvánítás után azonban – Pikó Andráshoz hasonlóan – békülő hangot ütött meg.

Az apropója a változásnak Lázár János nyilatkozata volt, hiszen akkor derült ki, hogy mint építési és beruházási miniszter, ő fog felelni budapesti fejlesztésekért is. A miniszter akkor elmondta: irodájának ajtaja mindig nyitva áll, továbbá hogy elengedhetetlennek tartja a főváros fejlesztését. Erre reagált Karácsony úgy, hogy megpróbálta a lehetetlent, és egy két és fél éve együttműködő baloldali városvezetésről beszélt. Ez azonban érezhetően nem sikerült se neki a fővárosban, sem pedig Pikó Andrásnak a VIII. kerületben.

A budapesti Fidesz közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely csak tündérmesét gyártott a nyereséges fővárosi közműholdingról. „Valójában a cég beszámolójából kiderül: 2,39 milliárd forint mínusszal zárták a tavalyi évet. Idén pedig még nagyobb veszteséggel terveznek: már most a tavalyi duplája, 4,46 milliárd forint hiányzik” – fogalmaztak a posztban, hozzátéve: számos politikai kinevezett, levitézlett baloldali pártkatona van a cég vezetői között.

Kapcsolódó írásaink

Újra nyolcker lett a Józsefvárosból

ĀSára Botond: Ha Pikóék szeretnének spórolni, akkor érdemes lenne abból a több mint hetven tanácsadói szerződésből lefaragni, amit a kerület vezetése valamiért indokoltnak tart a működéshez