Belföld

Varga Judit: Meg fogjuk kapni a nekünk járó uniós pénzeket

A hangnem helyett a tartalmi kérdésekről kellene beszélni, és akkor kiderülne, számos vitás jogállamisági kérdésben jelenleg Brüsszel térfelén pattog a labda – nyilatkozta az Indexnek Varga Judit, aki szerint az ellenzéki oldalon vannak, akik jobban gyűlölik a kormányt, mint amennyire a hazájukat szeretik, ezért olyan folyamatoknak drukkolnak, amelyek végén forrásokat vonnának el Magyarországtól. 

Varga Judit: Meg fogjuk kapni a nekünk járó uniós pénzeket
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

A miniszter egyértelműen leszögezte: „Minden áskálódás és rémhírterjesztés ellenére meg fogjuk kapni a nekünk járó uniós pénzeket a tárgyalási folyamat végén. Ez ugyanis jár a magyar embereknek mind jogi, mind politikai értelemben”.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kommunikáció terén azonban látni kell, hogy „hiába beszéljük jól a nyelvet és hiába mondjuk kedvesen és diplomatikusan, brüsszeli ellenfeleink számára akkor is az a meghökkentő, hogy a véleményhegemónia világában ki merünk állni a nemzeti érdekekért, hallatjuk a magyar emberek hangját és vissza merünk szólni az alaptalan vádaskodásra”.

Varga Judit szerint a brüsszeli progresszívak nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy akit támadnak, annak van bátorsága, demokratikus legitimációja és szakmai-diplomáciai felkészültsége ellenállni. „A liberálisok elszoktak attól, hogy mások véleményét meghallgassák, attól meg pláne, hogy elfogadják. Ehelyett stíluskritikába kezdenek. Megértem persze őket, hiszen Európában bénult, többpárti, törékeny koalíciós kormányokhoz vannak szokva, ahol a liberális média igazi fegyelmezőeszközként működik. Itt érdemes lenne tőlünk tanulni, hiszen a valódi véleménypluralizmusnak köszönhetően Magyarországon valódi politikai viták vannak. Bárki, szabadon elmondhatja véleményét” - emelte ki a tárcavezető.

Az igazságügyi miniszter szerint nem sérül a jogbiztonság a háborús veszélyhelyzet bevezetésével. Ellenkezőleg, ennek lényege éppen az, hogy alkotmányos keretek közt és az Országgyűlés ellenőrzése mellett a kormány gyors és hatékony intézkedéseket hozhasson a magyar emberek védelme érdekében.

Ahogy a kormányban mindenki, az Igazságügyi Minisztérium is azért dolgozik, hogy az elhúzódó háborús helyzetben megvédjük az ország és a magyar emberek biztonságát és a gazdaságot - mondta a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy változott-e tárcája portfóliója a legújabb ciklusban.

„Megmosolyogtató volt a számomra, amikor arról olvastam találgatásokat, hogy Navracsics Tibor és köztem biztosan belharc indul majd. Én kifejezetten örülök a miniszter úr kinevezésének. Elárulom, hogy magam sem vagyok rosszban az unióval. A Brüsszelben szerzett tapasztalataimat fel tudom használni a magyar érdekérvényesítésben. Beszélek brüsszeliül, amin kint is jobban meg tudják érteni a magyar álláspontot. Ebben a munkában Navracsics Tibor is egy újabb hangszín és egy értékes szereplő lesz. Sokat dolgoztunk együtt még Brüsszelben, és nagyon jó emberi, szakmai kapcsolat van közöttünk. A miniszter úr rendkívül jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a bizottság működéséről, van személyes kapcsolatrendszere is, amit fel tud majd használni a magyar érdekérvényesítésben” - nyilatkozta Varga Judit annak kapcsán, hogy van-e rivalizálás közte és Navracsics Tibor között.

Kapcsolódó írásaink