Belföld

Elhúzódó csatározás a pénzért

A DK csak hitegette a dabasi MSZP-t, akkor fizettek, amikor megtudták, hogy nyilvánosságra kerülhet az ügy

A hatpárti baloldali összefogás tagjai nem csupán a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára érkezett pénzek kapcsán folytatnak ádáz harcot egymással, az elszámolás helyi szinteken is ellentétekkel terhes. A DK Pest megyében sokáig csak ígérgette a tartozás törlesztését a szocialistáknak.

Elhúzódó csatározás a pénzért
Jánosi-Lesi Ágota és Gyurcsány a kampányhajrában
Fotó: Facebook

Az április 3-i országgyűlési választások után számos olyan választókerület van még mindig, ahol a baloldali pártok között elszámolási viták folynak. Információink szerint például Pest megye több választókerületében a jelöltet adó Demokratikus Koalíció adósa maradt a helyi szocialistáknak a kampányköltések kifizetésével. A kampány stratégiájának lényege az volt, hogy valamennyi párt segíti a közös jelöltet, a kasszával pedig az a párt rendelkezik, amelyik a jelöltet adja.

Az egyik ilyen választókerület Pest megyében a 11-es számú, ahol az összefogás jelöltje a DK-s Jánosi-Lesi Ágota volt, és informátorunk szerint a kampányfőnök a jelölt párttársa, a ráckevei Kiss László Zsolt a választások óta csak hitegette a kampányban saját költségen segítő szocialista szervezeteket az általuk elköltött források megtérítésével. Úgy tudjuk, csupán ebben a választókerületben csaknem egymillió forintról van szó. A DK-s kampányfőnök kezdetben arra hivatkozott, hogy a pártközpontból még nem érkezett meg a pénz, és amint ez megtörténik, hiánytalanul átutalja azt az összeget, ami a segítő szocialista szervezeteknek jár.

Például a dabasi szocialistáknak a Gyurcsány-párt 650 ezer forinttal tartozott, amit a helyi választókerületi elnök, Chladek Tibor lapunknak ugyan nem erősített meg, de nem is cáfolta azt. Közölte, nem kíván erről nyilatkozni, hiszen a két párt aktivistái a választási kampányban példamutató módon működtek együtt, ha ez választási győzelmet nem is eredményezett a számukra.

Jánosi-Lesi Ágota kampányfőnöke egyébként a ráckevei fórum időpontjára ígérte meg az MSZP-nek járó összeg kifizetését, a rendezvényen Gyurcsány Ferenc is részt vett, ám a pénz nem adták oda, s azóta két-három naponta a legkülönbözőbb magyarázatokkal halogatták a fizetést. Legutoljára például a számlákkal igazolt 650 ezer forint helyett már nyolcszázezer forintot ígért Kiss László Zsolt, ám ekkor sem történt meg a kifizetés. A szocialisták a DK-elnökhöz fordultak levélben, és kérték a segítségét, ám hogy kaptak-e választ, nem tudjuk. Végül az vezetett eredményre, hogy a szocialisták jelezték, az ügyben már a sajtó is érdeklődik. Ezt követően a múlt pénteken a DK-s kampányfőnök kifizette a tartozást.

Kapcsolódó írásaink