Belföld

Harmadával több pénz az óvodáknak

Rétvári Bence: A képzés színvonala nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, és már csak emelt szintű érettségi birtokában felvételizhetnek a fiatalok erre a szakra

A folyamatos bővítésnek köszönhetően sokkal több férőhely van a magyar óvodákban, mint ahány gyermek, és az intézmények működési támogatása is jelentősen megugrott az elmúlt pár évben. A létszámadatokból az látszik: egyre több figyelem jut a kicsikre.

Harmadával több pénz az óvodáknak
Uniós átlag feletti az óvodáztatás aránya (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Érdekes adatokat közölt az óvodák helyzetéről a minap Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában rámutatott: több mint 34 százalékkal növekedett az elmúlt években az óvodák támogatása. A kormány a 2019-es költségvetésben 81 700 forintról 97 400 forintra emelte meg az óvodák egy főre jutó éves működési támogatását, amely összeg mostanra tovább emelkedett fejenként 110 ezer forintra, vagyis három év alatt több mint harmadával nőtt a normatíva. Az óvodák építésére, felújítására és bővítésére 2010 óta 319,5 milliárd forintot fordított a kormány, aminek köszönhetően tizenhatezer új férőhely jött létre.

Azt, hogy a helyhiány egyre kevésbé okoz gondot, a KSH adatai is igazolják: míg korábban előfordult, hogy nehezen lehetett bejutni a népszerű óvodákba vagy sűrűn lakott környék intézményeibe, a mostani nevelési évben 318 ezer gyermekre már összesen 386 ezer óvodai hely jut. Miközben a gyermeklétszám évről évre fogyatkozik (tíz éve még 340 ezer óvodás volt) az óvodapedagógusok létszáma állandó, évtizedek óta 30–31 ezer fő körül alakul.

Rétvári Bence ennek kapcsán megjegyezte, a száz gyerekre jutó pedagógusok száma kilencről 9,6 százalékra növekedett, vagyis egyre több figyelem jut a kicsikre. Jó hír az is, hogy a hátrányos helyzetű kisgyermekek száma csökken: jelenleg 17 ezren vannak, míg 2013-ban több mint 54 ezer hátrányos helyzetű óvodást számoltak országosan.

Mivel azonban így is sok a betöltetlen állás az óvodákban, nemrég egy könnyítéssel orvosolta a kormány a szakemberhiányt: minden óvodai csoportban kell, hogy kötelezően legyen szakképzett óvodapedagógus, de reggel nyolc óra előtt az ügyeletben, illetve délután, amikor nincsenek foglalkozások, asszisztens vagy dajka is vigyázhat a gyermekekre.

Az óvodai rendszer működésének eredményességét jól mutatja, hogy hazánkban a négy-hat éves gyermekek 97,1 százaléka részt vesz az óvodai nevelésben, ez az arány meghaladja az uniós átlagot – hangsúlyozta Rétvári. Hozzátette: a magyar óvodapedagógus-képzés színvonala nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, és tovább javítja a minőséget, hogy már csak emelt szintű érettségi birtokában felvételizhetnek a fiatalok erre a szakra. Az idei felvételin tizenöt különböző felsőoktatási intézményben lehet óvodapedagógusnak tanulni, ráadásul két éve már a pótfelvételi eljárásokban is rendszeresen hirdetnek állami támogatású helyeket, így ösztönözve a jelentkezéseket. Az idei felvételin egyébként 2234 fiatal választotta az óvodapedagógusi pályát.

A pedagógusbérek emelésének szükségességét és szándékát a kormány több alkalommal egyértelművé tette. „A bérfejlesztés iránti elkötelezettségünket mutatja, hogy a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére 2020-ban és 2022-ben is tíz-tíz százalékkal emelkedett már a pedagógusok fizetése. A pedagógusok munkája iránti megbecsülés jeleként Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette, hogy biztosan megvalósul a háromszor tízszázalékos emelés, az ennél nagyobb mértékű emelésről pedig a gazdasági teljesítmény ismeretében lehet majd döntést hozni” – fogalmazott az államtitkár.

Megoldott a gyermekfelügyelet

A magyar családokban a gyermekek megszületése sorskérdés, amihez a kormány minden segítséget szeretne megadni – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton Bősárkányban, ahol átadták a település bölcsődéjét. Fülöp Attila kifejtette, a gyermekek megszületése egyrészről a család, másrészről a nemzet fennmaradása és megmaradása szempontjából is sorskérdés.


Az elmúlt években több mint 230 milliárd forintból mintegy 22 ezer új bölcsődei férőhely létrehozásáról döntött a kormány. A családpolitikán belül az egyik fontos elem az, hogy ha a kisgyermeket nevelő szülők dolgozni szeretnének, akkor a gyermekek napközbeni felügyelete ne legyen ennek akadálya akkor sem, ha a családban ezt nem tudják megoldani – közölte az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink