Belföld

Ragaszkodnak az elhervadt szegfűhöz a szocialisták

A megmaradt MSZP-tagság döntő többsége nyugdíjaskorú, a Horn Gyula-féle baloldaliság képviselője, fiatalokat lasszóval sem tudnak fogni

Teljes tisztújításra készül az MSZP ősszel, egyelőre nem tolonganak az elnökjelöltek. Tóth Bertalan nem jelölteti magát, Ujhelyi István programja nem népszerű, Kunhalmi Ágnes pedig titkolózik.

Ragaszkodnak az elhervadt szegfűhöz a szocialisták
Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan tavaly a parlamentben. Megkopott brand
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Bár csak szeptemberben vagy októberben kerül sor az MSZP-ben a tisztújításra, a színfalak mögött azért már folyik ennek előkészítése. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a férfi társelnöki tisztségre eddig egyedül bejelentkező Ujhelyi István európai parlamenti képviselő nem igazán esélyes, olyan mértékű programjának az elutasítottsága.

Mint ismert, Ujhelyi a parlamenti választásokat követően azzal rukkolt elő, hogy a szegfű elhervadt, az MSZP brandje megkopott és avíttá vált, és ő nem is toldozná-foltozná tovább, helyette a párt teljes átalakítását és újjászületését ígéri. A szocialista EP-képviselő még április végén azt javasolta, az MSZP alakuljon át olyan szociáldemokrata közösséggé, amely konkrét ügyek és kézzelfogható vállalások szerint képviseli a választóit. Ujhelyi ennek jegyében meghirdette az Esély-köröket, olyan helyi mozgalmakat indítana országszerte, amelyben nem várják el a párttagságot, csupán azt, hogy a hasonlóan gondolkodók megtalálhassák egymást az ország bármely pontján.

„Jelentsen is ez bármit is, az MSZP mostani helyzetében ez már egy abszurditás. Ahhoz, hogy Ujhelyi programja megvalósítható legyen, az kellene, hogy tömegesen jelenjenek meg a pártban a fiatalok, de őket már lasszóval sem tudjuk megfogni. A megmaradt tagság döntő többsége nyugdíjaskorú, a Horn Gyula-féle baloldaliság képviselője, ragaszkodik a szimbólumaihoz, így a szegfűhöz is. Amit tehát Ujhelyi akar, az pusztán egy látványpékség a szemükben, amivel annyit érnénk el, hogy még többen fordítanának hátat a pártnak” – magyarázta egy forrásunk, aki alapító tagja volt a szocialista pártnak.

Mint ismert, a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan már a választások előtt bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, a női társelnök, Kunhalmi Ágnes egyelőre titkolózik, hogy elindul-e a tisztújításon. Ujhelyi mellett Molnár Zsolt pártigazgató is benyújtott egy programot Májusi tézisek címen, majd röviddel utána kijelentette az MSZP házi lapjában, a Hírklikkben, hogy ezt nem elnöki pályázatnak szánta.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a háttérben folynak egyeztetések régi, kipróbált szocialistákkal, példaként említették Gőgös Zoltán egykori alelnök nevét, akit maga Ujhelyi is szívesen látna abban az elnökségben, amit ő vezet. Ami pedig a női társelnököt illeti, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes neve merült fel, ám róla az hírlik, hogy Brüsszelbe szeretne menni, az Európai Parlamentbe.

Az MSZP-ben egyébként formálisan 292 alapszervezetet tartanak nyilván, ám hogy ezek között hány olyan van, amely ténylegesen működik is, azt nincs ember, aki meg tudná mondani a pártban. Erre még Hiller István választmányi elnök sem vállalkozott egy lapinterjúban. A megmaradt tagság körében egyébként a szombathelyi polgármestert, Nemény Andrást tartanák a legalkalmasabbnak a pártelnöki posztra.

Kapcsolódó írásaink

Szemforgató gyurcsányi vádaskodások

ĀJakab Orbán Viktor székébe próbált beülni, de a saját széke mellé ült – összegezte a jobbikos történetet Dömötör Csaba, miután a bukott pártelnök helyett felszólaló Z. Kárpát Dániel az eddigieknél jóval konszolidáltabb hangnemet ütött meg

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom