Belföld

Feladta a baloldal Keszthelyen

Ellenzéki összeomlás a zalai városban

Nem indít jelöltet az ellenzék a június 26-i keszthelyi polgármester-választáson, amelyet a lapunknak nyilatkozó elemző, Nagy Ervin úgy értékelt, hogy mindez a baloldal bénultságáról, tanácstalanságáról árulkodik.

Feladta a baloldal Keszthelyen
Keszthely
Fotó: MMA

Az időközi választást a zalai városban azért kellett kiírni, mert Nagy Bálint eddigi polgármester az áprilisi parlamenti választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett. A városvezető a jövőben Lázár János minisztériumának államtitkáraként dolgozik.

A június 26-ára kiírt időközi önkormányzati választásra azonban a baloldali ellenzék nem tudott senkit kiállítani a Fidesz jelöltjével, Manninger Jenővel szemben, aki korábban a térség országgyűlési képviselője volt. Három évvel ezelőtt, 2019-ben a baloldali összefogás a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) mögé bújva Czuth Zoltán Lászlót indította, aki azonban alulmaradt Nagy Bálinttal szemben.

„Szervezeti bénultságra és politikai tanácstalanságra utal az, hogy egy csaknem húszezer fős lélekszámú városban elvileg működő baloldali pártszervezetek nem képesek polgármester-jelöltet állítani sem együtt, sem külön-külön” – vonta le a következtetést lapunknak nyilatkozva Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, aki ennél is sokkal megdöbbentőbbnek tartja, hogy a pártok országos vezetői sem próbálnak változtatni, impulzust adni vagy szervezkedni a helyi tehetetlenséget látva, pedig az elmúlt évek példái azt mutatták, hogy a szivárványkoalíció részsikereket tud elérni időközi helyhatósági választásokon. Jó példának tartja erre Márki-Zay Pétert, aki első sikerét 2018-ban éppen egy olyan időközi polgármesteri választásnak köszönheti, amelyben sikerült egyberendezni és a meglévő erőt egy helyre koncentrálni az ellenzéki pártoknak.

– Nincs racionális magyarázat a helyzetre, egyszerűen nem mernek jelöltet állítani, mert attól tartanak, hogy Keszthely elég nagy település ahhoz, hogy országosan is látható, illetve értékelhető legyen egy választási kudarc. Az ellenzéki összefogás a választási kudarc után szétesett, az egymással is versengő pártok, a Demokratikus Koalíció kivételével politikai válságba kerültek, a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a Mi Hazánk Mozgalom megítélése is jobb, mint a hat párt népszerűsége külön-külön. Mivel egyik párt sem meri felvállalni a küzdelmet, együttműködésre pedig jelenleg nincs igény, illetve jól láthatóan sokan tartanak a baloldalon teljes integrációra készülő Gyurcsány Ferenc erősödésétől, így inkább kivárnak, és vállalják azt a politikai blamát, hogy nem mérettetik meg magukat.

Kapcsolódó írásaink