Belföld

Minden tanár véleményére kíváncsi Pintér Sándor

Bruttó négyszázezer forintról indítaná a bértáblát a Nemzeti Pedagógus Kar

Konzultációt indít a Belügyminisztérium a pedagógusok köré­ben, a kérdőívben a tanárok elvárásaira és véleményére kíváncsi a szaktárca, hogy a dolgozók igénye alapján fejleszthessék az ágazatot. A Nemzeti Pedagógus Kar bruttó négyszázezres kezdőfizetést javasol, ezt Horváth Péter elnök tegnap személyesen is elmondta a miniszternek.

Minden tanár véleményére kíváncsi Pintér Sándor
Kevés a pedagógus, ám többféle javaslat is van a probléma megoldására
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Valamennyi pedagógusnak, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozónak, illetve vezetőnek lehetősége lesz 2022 júniusában kitölteni azt az elektronikus kérdőívet, amelynek kérdései a köznevelési rendszer működésének továbbfejlesztési lehetőségeit célozzák – tudatta tegnap a Belügyminisztérium.

A tárca azért kéri ki a pedagógusok véleményét, hogy bevonja őket a döntésekbe, mint írták, beépítik majd a dolgozók válaszait, javaslatait az oktatási ágazatot érintő fejlesztési tervekbe.

Kitértek arra is, hogy az anonim felmérés többek közt a biztonságos és rendezett óvodai-iskolai környezettel kapcsolatos elvárásokra, a pedagógusok foglalkoztatására, a gyermekek és a pedagógusok teljesítményének mérésére, értékelésére vonatkozó további lehetséges megoldásokra irányul. A kitölthető felület hozzáféréséhez szükséges információkat az Oktatási Hivatal juttatja el az iskolákhoz, óvodákhoz.

Hogy a kormány kíváncsi a tanárok véleményére, azt Pintér Sándor belügyminiszter bizonyította is azzal, hogy tegnap délelőtt személyesen fogadta Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnökét.

Horváth Péter a találkozó után, lapunknak nyilatkozva azt mondta, nem elsősorban a sztrájkolók követeléseiről volt szó, sokkal inkább egy ismerkedő, bemutatkozó beszélgetés zajlott közte és Pintér Sándor között, amely során elsősorban technikai kérdések kerültek szóba, például, hogy az NPK milyen módon tudja segíteni az oktatásirányítás munkáját. – Miniszter úr jelezte, hogy minél több adatot, mérést és információt szeretne kapni, amelyek segítenek tisztán látni az oktatás helyzetét.

A legfőbb cél, hogy objektív, reális képe legyen az ágazat vezetésének arról, hol is tart jelenleg a magyar oktatás, mit és milyen irányba érdemes fejleszteni. Ebben az NPK mindenképp a tárca segítségére tud lenni – magyarázta Horváth Péter, hozzátéve: a következő időszakban folyamatosan kapcsolatban lesznek a minisztériummal, több szakmai egyeztetés is várható még a felek között.

Bár a mostani találkozó nem elsősorban a bérkérdésről és a munkakörülményekről szólt – ezeket Horváth szerint Pintér Sándor a jogszabályi előírásoknak megfelelően a hivatalos érdekképviseletekkel, vagyis a szakszervezetekkel fogja megvitatni – azért szóba kerültek a fizetések is.

Ahogy korábban is írtunk már róla, az NPK azt szeretné, hogy a pedagógusbérek alapját ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér. Így a pályakezdők bére bruttó négyszázezer forintra emelkedne, ezt az igényt Horváth jelezte is a miniszternek. A pedagógushiányt a kar elnöke átszervezésekkel, osztályok összevonásával kezelné.

A pedagógus életpályán egyébként jelenleg bruttó 312 ezer forint a kezdőbér, a Horváth Péter által javasolt négyszázezres határt a mostani rendszerben csak 18 év szakmai tapasztalattal, egyetemi végzettséggel lehet leghamarabb elérni.

Ismert, a pedagógusok fizetése az életpályamodell 2013-as bevezetése óta mintegy ötven százalékkal emelkedett, továbbá 2020-ban tízszázalékos (szakképzésben harmincszázalékos) emelést kaptak az oktatásban dolgozók. Idén januárban újabb tíz százalékkal növelték meg a fizetéseket a köznevelésben, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök már beszámolt róla: jövőre és 2024-ben további tíz-tíz százaléknyi pluszpénz jár majd a pedagógusoknak.

Gulyás Gergely miniszter ehhez nemrég hozzátette: ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, a már megígértnél nagyobb mértékű emelés is elképzelhető.

Kapcsolódó írásaink