Belföld

Karácsony Gergelyék megint a budapestieket büntetik

A dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez. Ebben sem lesz köszönet!

Karácsony Gergelyék megint a budapestieket büntetik
A főpolgármester, aki nem a lakosok érdekeit nézi
Fotó: MH/Katona László

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között, melyek szinte mindegyike nehézségeket fog okozni a budapestiek számára:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;
  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;
  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;
  • Csökkentenék a sebességhatárokat;
  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

A program ajánlásai részletesebben ide kattintva találhatóak meg angol nyelven.

Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. A Megoldások az Energiaszegénység Kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A rövid videókban bemutatják, hogy hogyan csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk homokórát zuhanyzáshoz és hogyan mossunk hideg vízzel. A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját..

Kapcsolódó írásaink