Belföld

Csak a szétvert párt és parizeres szájíz marad Jakab után

A Jobbik parlamenti frakcióját is képtelen volt egységbe rendezni a bőrdzsekis, álmelós stílust erőltető honatya

Jakab Péter vesszőfutása csúfos véget ért, a Gyurcsány-show bohóca távozni kényszerült pártelnöki posztjáról. A színjátéknak azonban még nincs vége, a Jobbik parlamenti frakciójának élén szeretne maradni, ám a pártot leépítő akciósorozata után kész csoda lenne, ha a tisztújító kongresszus erre áldását adná.

Csak a szétvert párt és parizeres szájíz marad Jakab után
Potocskáné Kőrösi Anita és Jakab Péter az ülésteremben. Kínos szomszédság
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy bérelt, pestszentlőrinci pártirodában szerda este véget ért a Jobbikban egy korszak: Jakab Péter pártelnök két és fél éves „tündöklése” csúfos bukással zárult. Este hét órára hívta össze Szabó Gábor választmányi elnök a Jobbik választmányát, amelyre hivatalos volt a teljes elnökség is, ám Jakab el sem ment az ülésre. Negyedórával később a közösségi médiában jelentette be, hogy lemond a pártelnökségről, egy hónappal azután, hogy a kongresszus újraválasztotta a párt gyalázatos választási eredménye ellenére is.

Jakab azzal indokolta lemondását, hogy nem élvezi az elnökségi tagok többségének bizalmát, jelezte ugyanakkor, hogy a frakcióvezetői székhez ragaszkodik. Egy nappal korábban megpróbálta keresztülvinni a frakciószabályzat megváltoztatását, hogy a frakcióvezetői posztról történő leváltásához ne legyen elég a sima többség, hanem kétharmad kelljen hozzá. Ám csúfos kudarcot vallott, nem volt képes összeszedni az ehhez szükséges voksokat.

A bukott pártelnök még tegnap is üzent a Jakab-fanclub még megmaradt, jellemzően gyurcsányista szavazóinak, hogy csak az elnöki széket hagyta ott, de marad a parlamentben a Fidesz legádázabb ellenfele. Arról, hogy 2020 januárja óta tartó elnöksége óta a párt támogatottsága a parlamenti küszöb szintjére zsugorodott, a 2022-es választások óta pedig tovább zuhant, persze nem tett említést.

Arra sem tért ki, hogy 2018-ban, Vona Gábor távozása előtt a Jobbik Magyarország második legerősebb pártja volt, jelenleg viszont már csak tíz képviselője maradt a parlamentben. Míg 2018-ban az országgyűlési választáson több mint egymillió szavazója volt a Jobbiknak, a vezetése alatt fokozatosan balra tolódó, Gyurcsány Ferenc legfőbb szövetségesévé váló pártnak mára alig százezer híve maradt.

A Heller Ágnes-i, már 2018 előtt megfogalmazott mestervterv Jakab elnöksége alatt teljesedett ki, olyannyira, hogy Gyurcsány és Jakab választási szövetséget kötve felosztotta egymás között az egyéni körzeteket, hogy az előválasztásnak nevezett Gyurcsány-show-ban a Jobbik és a DK képviselőjelöltjei ne induljanak egymás ellenében. A többi szövetséges meggyengítésére épülő frigyből a DK megerősödve, a Jobbik viszont a végletekig meggyengülve került ki.

A párton belül már évek óta nyílt titoknak számított, hogy Jakab Péter összeszűrte a levet a párt sajtóosztályára érkező egykori BKV-ellenőrrel, Molnár Enikővel, akit kabinetfőnökként vett maga mellé, és a Jobbik pártalapítványánál kurátori pozícióba helyeztette. A pártelnök és kabinetfőnöke élettársi viszonyát a Bors buktatta le, miután többször is lefotózták, ahogy esténként nagy bőröndökkel bemennek, majd másnap reggel elhagynak egy XI. kerületi lakást.

Elgondolkoztató, hogy Molnár Enikő háromgyerekes édesanya, férjezett asszony, aki a Metropol forrásai szerint őrizgeti a látszatot, és igyekszik úgy tenni, mintha a lehető legjobb házasságban élne. Csak a lebukás után derült fény arra, hogy a párt vezetését illetően a nadrágot nem a tényleges elnök, hanem a tagság által „főtitkárasszonyságnak” nevezett, mamuszos kabinetfőnök viseli, ami számos konfliktus forrása lett. Igaz, forrásaink szerint Jakab Péter párttársai körében nem is titkolta, hogy saját magát teljesen alkalmatlannak tartja egy párt vezetésére.

Az igazi főnököt, Molnár Enikőt a múlt héten lemondatta Szabó Gábor választmányi elnök, azt remélve, hogy egyfajta békemisszióval megteremthető az elnökségben a megbomlott egység, amely különösen akkor mérgesedett el, amikor Jakab nagy nyilvánosság előtt vádolta meg helyettesét, Potocskáné Kőrösi Anitát, hogy hűtlen vagy hanyag kezelést követett el a Jobbik pártalapítványánál.

Jakab vezetési stílusa saját párttársai körében is kiverte a biztosítékot, ezt mutatta a múlt héten az ellene zajló puccskísérlet is. Mindez azért sem meglepő, mert a balliberális pártok háziversenyében is csúnyán leszerepelt miniszterelnök-jelöltként, a párt parlamenti frakcióját pedig képtelen volt egységbe rendezni. Erre rakódott rá a pártban kirobbant szatmári szexuá­lis erőszak okozta botrány, amelyet Jakab és főtitkára megpróbált eltussolni, mindent megtettek azért, hogy a Szilágyi György volt alelnök élettársával szembeni szexuá­lis erőszakolási botrány nehogy ráégjen a pártvezetésre és Jakab bizalmására, az elnök újraválasztását több tucatnyi fiktív alapszervezet küldötteivel biztosító Földi Istvánra.

Nem látja, hol hibázott

A Jobbik végóráit láthatjuk, ennek a pártnak már nincsen jövője – jelentette ki lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus szerint a Jobbik már régóta megszűnt pártként működni, az egykor húszszázalékos támogatottságot is felmutató politikai alakulatnak lényegében teljesen eltűntek mára a szavazói. Egy párt szavazók nélkül márpedig nem párt, a Jobbik helyzetét pedig tovább rontja, hogy lassan politikusok nélkül is maradnak. Jakab Péter sem volt egy erős eresztés, azonban rajta kívül már tényleg nincsen a Jobbikban egyetlen országosan ismert politikus sem, így bárki is lesz a következő pártelnök, ő csak egy felszámolóbiztos lesz – fogalmazott Deák.

Felidézte: olyan a helyzet, mint amikor az SZDSZ esetében Retkes Attila volt az utolsó pártelnöke az egykori rendszerváltó formációnak. A Jobbik mostani helyzetét az eredményezte, hogy a párt összefogott Gyurcsány Ferencékkel, és feladták az identitásukat – folytatta az elemző. Kifejtette: Jakab Péter Gyurcsány egyik legfontosabb szövetségeseként nem vette észre, hogy a DK vezetője ezzel csak a Jobbikot akarta tönkretenni, hiszen így ő lesz egyértelműen a baloldal vezetője. Lehetséges, hogy a Jobbik bukott elnöke mindezt még mindig nem látja át, és továbbra is azt hiszi, jó paktumokat kötött Gyurcsánnyal, azonban a párt többi politikusa ezt már a jelek szerint belátta.

Jakab Péter ráadásul egyetlen lényegi következtetést sem vont le a választási kudarcból, emellett tovább élezte a belső feszültséget. Potocskáné Kőrösi Anita ügye volt talán az utolsó csepp a pohárban, ami már minden jobbikos körében felháborodást váltott ki, így vélhetően az egykori helyettese volt az, aki elindította a puccsot Jakab ellen. Szintén nem segített Jakab Péteren az erőszakolós botrány, amelynek kapcsán semmilyen együttérzést nem tanúsított. Kérdés, hogy Jakab frakcióvezető maradhat-e, ugyanis a frakciótagok a kiszivárgó információk szerint ott sem látnák őt szívesen, így onnan is leválthatják rövid időn belül – jegyezte meg Deák Dániel.
(BK)

Helyretették a Házban is

Jakab Péter az elmúlt hónapokban gyakorlatilag sportot űzött abból, hogy börtönnel és elszámoltatással fenyegette a kormányfőt és a kormány tagjait. Megdöbbentően fogalmazott például tavaly szeptemberben az Országgyűlésben: „A gyűlölet előbb-utóbb mindig visszahull a gyűlölködők fejére. Úgyhogy azt mondom Önnek miniszterelnök úr, hogy így a vége felé ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.” Hasonló elszántsággal beszélt Jakab a 444-nek adott interjúban is, amikor Orbán Viktorról azt mondta, a választások után „a börtönválogatott csapat­kapitánya lesz, nem a Fidesz frakcióvezetője.”

Fenyegetéseit az egész választási kampány idején folytatta a parlamentben, többször is így fejezte be napirend előtti felszólalását: „Fizessenek meg a tolvajok! Jólétet minden magyarnak! Vesszen az Orbán-rendszer!” Érdemes idézni Dömötör Csaba államtitkár (képünkön) frappáns válaszát. „Egy dolgot hadd kérdezzek, képviselő úr: hogyha tényleg szabad országot akar, akkor mit keres a szemkilövetők választási listáján? Azokkal indul ugyanis együtt, akik a jogállamiságot gumilövedékekkel, kordonnal és vízágyúval értelmezték. És hogy mi az ön személyes viszonya a szabadságjogokhoz: a fojtófogás, amit a fórumán alkalmaztak.

Meg az, hogy a miniszterelnök-jelöltje arról elmélkedik, mire is lehetne használni a kandelábert. Erről ennyit – közölte Dömötör. Amikor pedig Jakab ismét előállt a kormánynak címzett, „Fizessenek meg a tolvajok!” felkiáltással, az államtitkár újfent helyretette: „Önök létrehoztak egy nemzeti pártot, aztán eltelt pár év, és átváltoztak, és önnek személyesen annyi mozgástere maradt, hogy kérheti magát a Gyurcsány-listára, Ferenc és Klára közé. Ennyi maradt. ”
(CsA)

Reakciók

Varga Judit igazságügyi miniszter: Egyszer minden parizer elfogy…
 

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető: Szebb jövőt, Pajti!
 

Hont András elemző: Járj az utadon úgy, hogy ne Potocskáné Kőrösi Anita jelentse a végállomást (Pedro Coelho)
 

Mirkóczki Ádám, Eger exjobbikos polgármestere: Körülbelül egy évet késett Jakab Péter ezzel a döntéssel.
 

Zsigmond Barna Pál fideszes képviselő: Jakab Péter a frakcióvezetői pozíciót azért megtartaná. Vajon miért?
 

Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő: Gyurcsány megette a parizert.
 

Bányai Gábor fideszes képviselő: Elfogyott a parizer és a Piros Arany.
 

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója: Lemondott a Jobbik elnökségéről a parlament bohóca. Aki elárulja a saját szavazóit és összebútorozik Gyurcsány Ferenccel, az így jár.
 

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője: Gyurcsányt választotta, így megbukott.


Rákay Philip műsorvezető: Minőségi csere a Jobbik élén: Potocskáné kinyírta Jakabot... Képzeljük el egy pillanatra ezeket kormányon! Uramisten…


Pityinger László „Dopeman” rapper: A pártelnöki teendők helyett most már teljes mellszélességgel a vendéglátós karrierjére koncentrál. Innentől a parlament teljes legénységének burgonyaellátását felügyeli majd.


Bayer Zsolt publicista: Gyurcsány mester intett, lecserélte a gyengén játszó Jakabot. Úgy tűnik, nem egyszerű a Péterek élete Cipolla mellett: Medgyessy, Márk-Zay, Jakab...


Sneider Tamás, a Jobbik korábbi elnöke: Ha a főnök megy, akkor az elnök is. Nem történt semmi különös a Jobbikban, hiszen már napokkal ezelőtt elmondtam a sajtónak, hogy Molnár Enikőt és Jakab Pétert egy csomagban kell kezelni.

Kapcsolódó írásaink

Jakab Pétert megbuktatták

ĀBár a Jobbikon belüli lázadás nyílt titok volt, tegnap estig sokan úgy gondolták, a „Jakab-fanklub” egyelőre biztosítja a pártelnök székét, ám az elmúlt hetek botrányaiba mégis belebukott a „Parizeus”, aki a választmányi ülés után bejelentette lemondását