Belföld

Novemberig maradhatnak érvényben a háborús veszélyhelyzet alatti intézkedések

November elsejéig tarthatja fent az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatti intézkedéseit a kormány - ismertette Varga Judit igazságügyi miniszter a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslatot szerdán az Országgyűlésben.

Novemberig maradhatnak érvényben a háborús veszélyhelyzet alatti intézkedések
Varga Judit igazságügyi miniszter, mint előterjesztő felszólal a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Varga Judit: A kormány azért dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslat összevont vitájában Varga Judit előterjesztő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a keleti szomszédságában, Ukrajnában dúló háborúból. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a háború humanitárius és gazdasági hatásai érintik Magyarországot is - tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy a háború következményeit ne a magyar emberek és családok szenvedjék el, azonnali intézkedések szükségesek, ezért hirdetett a kormány veszélyhelyzetet május 25-től.

Elmondta: a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz most javaslatot annak érdekében, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek megsegítésére, támogatására, lakhatásuk, munkavállalásuk segítésére, valamint annak biztosítására, hogy Magyarország minél előbb maga mögött hagyja a háború káros gazdasági következményeit.

A miniszter rámutatott arra, hogy a törvényjavaslattal a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit november 1-ig tarthatja jogilag fenn, de ha a helyzet lehetővé teszi, akkor a kabinet hamarabb is kezdeményezheti a veszélyhelyzet megszüntetését.

Varga Judit hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy az ország polgárainak élete a szomszédban zajló háború és a háborús helyzetre adott, sokszor elhibázott szankciós válaszok okozta európai gazdasági válság ellenére a normális kerékvágásban maradhasson.

Azért dolgoznak, hogy megvédjék a magyar családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat. A tárcavezető kiemelte, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseit a kormány a fokozatosság, a szükségesség, arányosság és a célhoz kötöttség elve mentén hozza meg.

Hozzátette: a kormány arra törekszik, hogy a várható gazdasági visszaesés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. A háború árát nem fizethetik meg a magyar családok, ehelyett a gazdasági terhekből azoknak a nagyvállalatoknak kell kivenniük a részüket, amelyek a megváltozó világgazdasági környezetben extraprofitra tettek szert - magyarázta.

Varga Judit elengedhetetlennek nevezte a törvényjavaslatot ahhoz, hogy a kormány valamennyi intézkedést a kellő időben meg tudja hozni.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitája az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án
A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitája az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Elmondta: a javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról dönt, hogy fenntarthatók-e a takarmány- és élelmiszerellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedés mellett a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek. Arról is döntenek a képviselők, hogy fennmaradhatnak-e a hatósági árak, kiszélesíthető-e Széchenyi Pihenőkártya felhasználása és megfelelően biztosíthatók-e a humanitárius intézkedések - tette hozzá.

A politikus kitért arra is, hogy a felhatalmazás nem korlátlan, az időkorlát mellett tájékoztatási kötelezettsége is van a kormánynak az Országgyűlés felé.

Törvényalkotási bizottság: A gyors döntéshozatalt segíti a javaslat

Illés Boglárka (Fidesz) a törvényalkotási bizottság nevében elmondta: a testület elfogadta a javaslatot és ülésén a kérdéseire a kormány részéről maradéktalanul választ kapott. A javaslat biztosítja a különleges jogrend meghosszabbítását, amely lehetőséget ad az ukrajnai háború okozta humanitárius katasztrófa kezelésére és a nemzetközi kihívások kivédésére - vélekedett. Hozzáfűzte: a háború kiszámíthatatlan alakulása bizonytalan helyzetet teremt, ami miatt felkészültnek kell lenni a gyors döntéshozatalra.

Illés Boglárka, a törvényalkotási bizottság fideszes tagja felszólal
Illés Boglárka, a törvényalkotási bizottság fideszes tagja felszólal
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közölte: Magyarországra eddig több mint 700 ezer ember érkezett a konfliktus miatt, és még nem látni a háború végét. A kormány a segélyszervezetekkel együttműködve, a civilekkel együtt folyamatosan gondoskodik a menekültek ellátásról, bizonyítva, hogy Magyarországra mindig lehet számítani - jelentette ki.

Illés Boglárka kiemelte: a kormány a békét szorgalmazza minden lehetséges eszközzel a háború kitörése óta. Magyarország már több mint 40 milliárd forintot fordított segítségnyújtásra - tette hozzá.

Azt is fontosnak nevezte, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát, meglátása szerint a kormány intézkedései is ezt szolgálják. A javaslat a magyarok biztonságának, megélhetésének és munkahelyének a védelmét szolgálja, de szem előtt tartja a fegyveres konfliktus elől menekülők védelmét is - mondta.

Fidesz: Ne a magyarok fizessék meg a háború árát!

Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a béke pártján állnak, a kezdetektől azt támogatták, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában. Fontos az is, hogy a háború árát ne a magyarok fizessék meg, és a háború gazdasági következményeivel, az energiaválsággal szemben minden lépést a lehető leggyorsabban meg lehessen tenni, ennek érdekében kívánnak felhatalmazást adni a kormánynak - magyarázta.

Azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hogy támogassák munkájában a kormányt, hogy ha már a koronavírus-járvány idején ezt nem tették, a mostani háborús helyzetben korrigálják a hibájukat, mert az összefogás most mindennél fontosabb.

Simicskó: A képviselőknek segíteniük kell a kormányt a gyors döntéshozatalban

Simicskó István (KDNP) kifejtette: nem sokan gondolták, hogy a 21. században háború törhet ki a szomszédságunkban, de megtörtént, és ennek megvannak a biztonsági és gazdasági következményei, ilyen időszakban pedig különösen nagy bölcsesség kell a jó döntések meghozatalához.

Simicskó István, a KDNP vezérszónoka felszólal
Simicskó István, a KDNP vezérszónoka felszólal
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Fontos, hogy a kormány felelősen, körültekintetően járjon el, megkapva a lehetőséget a gyors és hatékony döntéshozatalra, és a képviselőknek ebben segíteniük kell a kormányt - mutatott rá.

Úgy látja, a járvány idején is hatékonyan védte meg az embereket a kormány, és most is erre van szükség. Gyors reagálás kell a jelenlegi kihívások miatt, ezért kell megadni a kért felhatalmazást a kormánynak - mondta. Hozzátette: a KDNP támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nincs más lehetőség.

Hollik: Szükség van a rendkívüli jogrendre

Hollik István (KDNP) cáfolva az ellenzéki állításokat azt mondta, hogy az elmúlt öt évben igenis rendkívüli helyzetben volt Magyarország a bevándorlási hullám, a járvány és jelenleg az ukrajnai háború miatt. Ezért szerinte rendkívüli intézkedésekre van szükség.

Csúsztatásnak nevezte, hogy ellenőrizetlen lenne a hatalom, hiszen a parlament ellenőriz - hangsúlyozta. Hozzátette: van időbeli hatálya az intézkedéseknek, azok november 1-ig maradhatnak fenn, a kormány tagjai pedig, ahogy eddig is, ezután is beszámolnak majd az intézkedésekről.

Szerinte kormányon a jelenlegi ellenzék szorított meg, a mostani kabinet azonban csak olyan intézkedéseket hozott, amelyek megvédik a családokat. Nincs olyan kormányzati intézkedés, ami megszorításokat tartalmaz - szögezte le.

Harminchét kormányrendeletet hosszabbít meg a javaslat, a többi között az élelmiszerárstopot vagy a gabona külföldre vitelének korlátozását. A konkrét szabályok is mutatják, hogy a meghosszabbított kormányrendeletek normális választ adnak a kialakult helyzetre, csak pártpolitikai megfontolások lehetnek a mögött, ha valaki túlhatalomról beszél - jelentette ki.

Felfüggesztették Szabó Tímea mentelmi jogát

Az Országgyűlés felfüggesztette Szabó Tímea, párbeszédes politikus mentelmi jogát rágalmazás miatt.

Az Országgyűlés 118 igen szavazattal, 49 nem ellenében, és egy tartózkodás mellett Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát felfüggesztette.

Kapcsolódó írásaink