Belföld

Európa komoly bajban van, hazánknak helyt kell állnia

Hétértékelő. Gyurcsány Ferenc a korábbiaknál is könnyebben be tudja hálózni a baloldalt, minden törekvése úgy megy át rajtuk, mint kés a vajon – hangsúlyozta Deák Dániel

A nyugati államok folyamatos ukrajnai fegyverszállításai miatt elhúzódó háborúra kell számítani, Magyarország viszont határozatlan ideig mentesült az eszement uniós szankciók alól, ám a veszély nem múlt el – állapította meg lapunknak Deák Dániel politológus. Beszélt arról is, hogy a baloldal romokban van, ami a Jobbiknál a leglátványosabb.

Európa komoly bajban van, hazánknak helyt kell állnia
Fotó: MH/Purger Tamás

Most már egyértelmű, hogy elhúzódó háborúra kell felkészülnünk Ukrajnában, az Egyesült Államok mellett számos nyugati ország folyamatosan szállít fegyvereket északkeleti szomszédunknak, ami az orosz fél szerint csak kitolja a háború végét – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: erre rakódnak rá a brüsszeli szankciók, amelyeknek a hatására szerte Európában az egekig nőttek az árak, és egy igen komoly energiaválság is kitört. Röviden: Európa komoly bajban van.

Ebben a környezetben kell Magyarországnak helytállnia, fenntartania a rezsicsökkentést és az árstoppolitikáját. Emiatt döntött a kormány az extraprofitra szert tevő vállalatok közteherviselésbe történő bevonása mellett, így a megnövekedett kiadásokat ellensúlyozni lehet, és az állam saját magán is spórol. Ennek köszönhetően Magyarországon lesz továbbra is a legolcsóbb az üzemanyag egész Európában, emellett az árstop politikájának eredményeként az infláció is a legalacsonyabb a V4-ek régiójában.

A politológus rámutatott: az uniós csúcson az elért eredményeket kellett megvédeni, az olajembargó bevezetése teljesen ellehetetlenítette volna Magyarország gazdaságát, nyomorba döntötte volna a magyarokat. Orbán Viktor azonban következetesen és határozottan képviselte a magyar nemzeti érdekeket, így sikerült elkerülni, hogy a csővezetéken érkező kőolajszállítmányokra is kiterjesszék az embargót, így Magyarország határozatlan ideig mentesült az eszement uniós szankciók alól. Hazánk ráadásul több szomszédos országnak is segített, amelyeknek vezetői az uniós csúcs után nem győztek köszönetet mondani a magyar miniszterelnöknek – jegyezte meg az elemző.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a veszély nem múlt el, Brüsszelben már a gázembargó bevezetéséről fantáziálnak, ami szintén káros lenne Magyarország számára. Deák érthetetlennek nevezte az ukránok ilyen típusú követelését, hiszen naponta ők is nyolcmillió köbméter orosz gázt kapnak Magyarországtól és nagyjából ugyanennyit Szlovákiától.

A magyar kormányon kívül Európában szinte minden politikai vezetés elveszítette józan gondolkodását, mindenféle ideológiai, politikai trendnek a foglya lett, miközben az ilyen típusú döntéseket racionális alapon kellene minden tagállamnak meghoznia – vélekedett a politológus. Szerencsésnek nevezte, hogy április 3-án erős felhatalmazást kapott a nemzeti oldal, így a kormány mindennel és mindenkivel szemben határozottan tudja képviselni a nemzeti érdekeket.

A baloldal láthatóan romokban van, ami a leglátványosabban a Jobbikon érződik – folytatta az elemző. Jakab Péter pártelnök gyakorlatilag megszüntette a Jobbikot, aminek a helyén „egy züllött baráti társaság” maradt, amelynél követhetetlen, hogy ki éppen kivel vész össze, milyen belső törésvonalak keletkeznek.

De nincs sokkal jobb állapotban a többi formáció sem, Márki-Zay Péter a saját mozgalmán belül is szinte egyedül maradt, a Momentumot egy ismeretlen politikus vezeti, az LMP és a Párbeszéd pedig még az eddigieknél is láthatatlanabb. Az MSZP szeptemberig hibernált állapotban lesz, akkor tartják ugyanis a tisztújítást. Egyedül a DK működik pártként, így Gyurcsány Ferenc a korábbiaknál is könnyebben be tudja hálózni a teljes baloldalt, úgy megy át rajtuk minden törekvése, mint kés a vajon – fogalmazott Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink

Nem változtat a vesztes csapaton a baloldal

ĀHétértékelő. Intellektuális válság, kontraszelektált felhozatal jellemzi az ellenzéki pártokat, nincsenek következmények, és egyre mélyebbre süllyed a Jobbik is – mondta Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom