Belföld

Gyurcsányék megint a multik oldalára álltak

Mind az ársapka, mind a rezsicsökkentés tekintetében a fenntarthatatlanságról beszél a baloldal, a „szakértői” romboló hatásúnak, törvénytelennek tartják ezeket az intézkedéseket

Az elmúlt időszak megmutatta, hogy a baloldali politika ténylegesen veszélybe sodorta volna a rezsicsökkentést, hiszen az ellenzék számos politikusa és „szakértője” is a multik mellett foglalt állást a magyar emberek érdekei ellenében.

Gyurcsányék megint a multik oldalára álltak
Varju László és Gyurcsány Ferenc is a régi nótát fújja
Fotó: MH/Török Péter

Bár a kormány egyértelművé tette, hogy a bevezetni kívánt extraprofitadó, amit a bankokra, multikra és a nagy energiacégekre kíván kivetni, a fogyasztókra nem áthárítható, a baloldal számos prominens tagja kelt ki az intézkedés ellen. Varju László, a DK alelnöke a Heti TV csütörtök reggeli műsorában úgy fogalmazott: „Nem kellene semmit elvonni a nagy energiacégektől és a bankoktól, mi nem értünk egyet ezzel.” „Nem adót fognak fizetni, hanem elvonásokat csinálnak, de én azt gondolom, hogy inkább lehetne olcsóbb a benzin, és egyébként nem kellene elvonni semmit ezektől a vállalatoktól, mi nem értünk egyet.”

A gyurcsányista képviselő tehát továbbra is azt terjeszti, hogy az elvonásokat a cégek valamilyen módon a fogyasztókra fogják terhelni. Erre a baloldali narratívára azonban már számos cáfolat érkezett, köztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki a napokban az InfoRádióban elmondta: a kormány figyeli a szolgáltatások árát, és ha azt tapasztalja, hogy valahol megpróbálják a fogyasztókra ráterhelni a cégek az extraprofitadót, akkor növelni fogják azokban az esetekben az adó mértékét, így büntetve a trükközőket.

Hiába a határozott kormányzati állásfoglalás és az intézkedések népszerűsége, Varju László a baloldali mantrát szajkózza, megszólalásával csupán csatlakozott Bokros Lajoshoz és Horn Gáborhoz. Bokros Lajos, az MSZP megszorító csomagjáról elhíresült egykori pénzügyminisztere például a benzinárstop kapcsán fejtette ki: szerinte aki autóval rendelkezik, az a középosztályhoz tartozik, így „ezeknek teljesen fölösleges támogatást adni”. Bokros egyébként minden ársapka-intézkedést elutasít, mert azokat romboló hatásúnak és fenntarthatatlannak tartja.

Horn Gábor, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára is a piac mellett tett hitet, ömagát mint „piaci fundamentalistát” definiálta, majd azt fejtegette, hogy a benzinárstop törvénytelen és el fog tűnni, hiszen nem lehet európai polgárok között különbséget tenni. Horn a kormányzati kiállást az olajembargó ellen „borzasztó szemétnek és morálisan vállalhatatlannak” nevezte. Dávid Ferenc, a DK újdonsült képviselője a Szeged TV műsorában kijelentette: „Nem szabadna benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, hanem inkább a lakosságnak kellene spórolnia.” A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje is megosztotta véleményét a kérdésben, Márki-Zay Péter Facebook-videójában arról beszélt, bár a benzinárak mindenütt magasabbak Európában, de gazdaságilag a többi ország „nagyon jól elvan”.

„Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszközök az orosz agresszió leállítására” – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton jobbikos európai parlamenti képviselő, amikor az Európai Bizottság bejelentette az újabb szankciós csomagját, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolta. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem támogatják, hogy Magyarország „véres” olajat vásároljon.

A családokat segítő intézkedésekkel szembeni baloldali hozzáállás nem új keletű, ahogy érvelésük sem annak fenntarthatóságáról. A kampányban a rezsicsökkentés egyik leghangosabb kritikusa Gyurcsány „kapitánya”, Márki-Zay Péter volt, aki „hatalmas átverésnek” nevezte azt, ám maga Gyurcsány Ferenc 2014-ben az Origónak nyilatkozva még erősebben fogalmazott, közölte: „Az egy hülyeség.” Párttársa, Niedermüller Péter – Erzsébetváros jelenlegi polgármestere pedig azt mondta, „a rezsicsökkentés elképesztően ostoba és igazságtalan intézkedés”, emellett többször is utalt arra, hogy a baloldal kormányra kerülve eltörölné a rezsicsökkentést.

Amikor a baloldalon valaki „fenntarthatatlan” rezsicsökkentésről beszél, akkor is vezetője, Gyurcsány Ferenc szavait idézi. Nem sokkal azután, hogy Gyurcsány hülyeségnek titulálta az intézkedést, egy szegedi lakossági fórumon azt jósolta: „Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon.” A mindig a multik oldalára álló baloldal tehát már nyolc éve emleget fenntarthatatlanságot a rezsicsökkentés kapcsán…

Márki-Zay a beárazott bukásról

„Gyurcsány Ferenc már az elején beárazta a bukást. Nem számított arra, hogy nyerhet az ellenzék. Ennek megfelelően politizált” – jelentette ki Márki-Zay Péter a Válasz Online portálnak adott interjúban. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt is elárulta, hogy a DK elnöke négyszemközt meg is mondta neki, „nem teszik meg azt a szívességet, hogy leszedjék”. Márki-Zay a „Jobbik egyik vezetőjére” hivatkozva arról is beszélt, a pártban az előválasztási kampány során végig abból kiindulva politizáltak, hogy a Fidesz úgysem verhető meg.


A hódmezővásárhelyi polgármester utalt arra, hogy Jakab Péter valóban megsértődött, amikor később a DK-val való összeborulásukat kritizálta – ezt utólag stratégiai hibának tartja. „Jakab Péternek ugyanakkor később is hiába könyörögtünk, hogy kampányoljunk együtt, nem volt rá hajlandó” – tette hozzá Márki-Zay. Az adományokról az ellenzéken belüli vita kapcsán azt mondta, a nagyobb adományozókkal beszélt, és nem kérték vissza a maradék pénzt.
(BK)

Kapcsolódó írásaink