Belföld

Gyurcsányék megint a multikat védik

Nem kellene semmit elvonni a nagy energiacégektől és a bankoktól, mi nem értünk egyet ezzel – mondta egy televíziós műsorban Varju László a DK alelnöke az extraprofitra kirótt adóról.

Gyurcsányék megint a multikat védik
Varju László
Fotó: MH/Purger Tamás

A multik védelmére kelt Varju László, a DK parlamenti képviselője a Heti tv csütörtök reggeli műsorában, ahol a benzinárstopról és az extraprofit elvonásáról volt szó.

Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke szerint nem kellene különadót kivetni a bankok, a multik és a nagy energiacégek extraprofitjára.

Varju konkrétan úgy fogalmazott: „Nem adót fognak fizetni, hanem elvonásokat csinálnak, de én azt gondolom, hogy inkább lehetne olcsóbb a benzin, és egyébként nem kellene elvonni semmit ezektől a vállalatoktól, mi nem értünk egyet.„ Majd azzal érvelt, hogy az adókat ezek a cégek, vállalkozások át fogják hárítani az emberekre, és „mi fogjuk megfizetni az árát.” Szerinte így történt ez pár évvel ezelőtt is, amikor hasonló intézkedéseket hozott az Orbán-kormány.

Objektum doboz

A kormány nem engedi a fogyasztókra hárítani a különadót

A Gyurcsány-párti politikus természetesen nem fejtette ki az igazság minden részletét a műsorban, állításait erősen árnyalja, hogy a kormány világossá tette: nem háríthatók át a fogyasztókra az extraprofitot elvonó adók. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban az InfoRádióban azt mondta: a kormány figyeli a szolgáltatások árát, és ha azt tapasztalja, hogy valahol megpróbálják a fogyasztókra ráterhelni a cégek az extraprofitadót, akkor növelni fogják azokban az esetekben az adó mértékét, így büntetve a trükközőket. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szintén az InfoRádióban beszélt arról szerdán, hogy a bejelentett intézkedésekből várható 815 milliárd forint háromnegyede adódik a bankszektorból és az energetikai szektorból. Az energetikai szektor különadója nem hárítható tovább az árstop miatt, a banki különadónál pedig azt kell nézni, hogy a kamatok árazódnak át, vagy a díjtételek - magyarázta a jegybanki alelnök. az üzemanyagárak esetében fenntartható a jelenlegi alacsony ár. A szakember azt is hangsúlyozta, hogy az üzemanyagok esetében fenntartható a jelenlegi alacsony ár, ez az eredménye annak, hogy kimaradunk az olajembargóból.

Kapcsolódó írásaink