Belföld

Saját magát számolja fel a Jobbik, a lejtmenetből már nincs visszaút

Balos szűklátókörűség

A baloldal abban bízik, ha az országnak rossz lesz, akkor az embereknek is rossz lesz, és akkor elfordulnak a kormánytól, jobb híján így őket választják majd – mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója az Origónak.

Kifejtette, a baloldal nem változott, a Jobbik pedig saját magát számolja fel. Abból a lejtmenetből, ahová a választásokat követően került a párt, láthatóan nincs már visszaút – állapította meg a politológus. Közölte: a baloldal ugyanazt képviseli, amit eddig. Szűk látókörű és öncélú politizálást folytatnak, és a hatalom megszerzését tűzték ki célul magáért a hatalomért, nem pedig az ország helyzetének a javításáért.

Ebből kifolyólag annak szurkolnak, hogy a kormány ne legyen sikeres, ne tudjon sikeres tárgyalásokat folytatni, és ne tudja az ország érdekeit érvényesíteni. Minél nagyobb legyen a válság, minél rosszabb legyen az országnak, és ezenfelül azt szeretnék, ha az emberektől mindazt a támogatást megvonná a kormány, amit az elmúlt tizenkét évben kaptak. Legyen ez rezsicsökkentés, családpolitikai kedvezmények vagy bármi, akár a tizenharmadik havi nyugdíj – magyarázta Boros Bánk.

Beszélt arról is, a választások előtt is világos volt, hogy Gyurcsány Ferencnek a győzelem és a vereség is tökéletesen megfelel, ha kormányra kerülnek, akkor a 2002 után tapasztaltakat meg tudja ismételni: megbuktatja a miniszterelnököt, és a helyére ül. Akár a háttérből is tudott volna irányítani, de maga is át tudta volna venni az irányítást. Neki ebben már komoly tapasztalata van, és saját precedense is van hozzá. Ha pedig vereséget szenvednek, akkor a régi kommunista szalámitaktikát alkalmazva leszámolhat az összes többi ellenzéki párttal, azért, mert neki van meg a kellő rutinja ehhez.

Kapcsolódó írásaink