Belföld

Júniusban átlagosan 21 ezer forintot takaríthatnak meg a magyar háztartások a benzinárstoppal

A magyar kormány 2021 novemberében a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forint/liter szinten maximalizálta, mely intézkedését több lépcsőben, július 1-ig meghosszabbította. Tekintettel arra, hogy az európai országokban drasztikusan emelkedik az üzemanyag ára, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok – a gépkocsihasználat gyakoriságát figyelembe véve – mekkora megtakarításra tehettek szert a kormányzati üzemanyagárstop révén.

Júniusban átlagosan 21 ezer forintot takaríthatnak meg a magyar háztartások a benzinárstoppal
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

Kiindulópontként fontos rögzíteni, hogy a hatósági ársapka nélkül a lakosság literenként 480 forint helyett 768 forintért vásárolhatna benzint, illetve 751 forintért gázolajat. A világpiaci árak érvényesülése esetén júniusban a magyar autósoknak – a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva – átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért. Érdekesség, hogy jelenleg hazánkban összesen 2,4 millió háztartás használ gépkocsit, így az említett megtakarítások körülbelül 5,5 millió embert érintenek - írja a Századvég kutatásában.

A benzinárstop létfontosságú segítség az ingázóknak

Az üzemanyagárstop révén elérhető megtakarítás – a gépjárműhasználat gyakoriságának függvényében – különböző mértékű az egyes háztartásoknál. Az egy háztartásra eső havi átlagos üzemanyag-fogyasztás alapján megkülönböztették:

  • a gépkocsit alkalmanként használók (havonta kevesebb mint egyszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 17 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépjárműhasználók 20 százalékát teszik ki),
  • a gépkocsit átlagosan használók (havonta egyszer tankolnak, havonta átlagosan 48 liter üzemanyagot fogyasztanak, az autóval közlekedők 40 százalékát teszik ki),
  • a gépkocsit gyakrabban használók (havonta több mint egyszer, de kevesebb mint kétszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 88 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépkocsihasználók 20 százaléka sorolható ebbe a csoportba), valamint
  • a gépkocsit intenzíven használók (havonta több mint kétszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 182 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépjárműhasználók 20 százaléka sorolható ebbe a kategóriába) csoportját.

Miközben az autót csak alkalmanként használók átlagosan havi 4800 forintot takaríthatnak meg, addig a gépkocsit átlagos mértékben használók – akik havonta egyszer teletankolják az autót – a benzinárstop következményeként átlagosan havi 13 ezer forintot spórolhatnak - emelik ki.

Az autót ennél gyakrabban használók körében (havonta körülbelül két teletankolás) átlagosan havonta 24 ezer forint takarítható meg a benzin és gázolaj ára felső határának rögzítése révén. Az átlagosnál gyakoribb gépjárműhasználat nem feltétlenül kényelmi szempontokat szolgál, valamint nem kizárólag a jómódúakra jellemző. Az ingázó munkavállalók esetében a fokozottabb autóhasználat egyenes következménye a munkavégzési kötelezettségek teljesítésének, így a közlekedők ezen csoportja számára különösen fontos az üzemanyagárak mérsékelt szintjének fenntartása. Ezt a tényt figyelembe véve a gépkocsit intenzíven használók (havonta több mint két teletankolás) átlagosan havi szinten 50 ezer forintot takaríthatnak meg a kormányzat intézkedésének köszönhetően - áll a kutatásban.

Kapcsolódó írásaink