Belföld

Nyilvánossá váltak a friss képviselői vagyonbevallások

Gyurcsány korábban csaknem egymilliárd forintnyi értékpapír-megtakarítása több száz millióval csökkent

Apadt Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarítása, ám jelentős kintlévőségei vannak. Párttársa, Arató Gergely irodafejlesztéssel vágott neki az új ciklusnak, a választás előtt vesztegetési botrányba keveredett MSZP-s Molnár Zsolt pedig ingatlanokat és irodákat is halmoz. A június 1-jével véglegessé vált képviselői vagyonnyilatkozatok között mazsolázgattunk.

Nyilvánossá váltak a friss képviselői vagyonbevallások
A DK-elnök még a földön
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

A bukott miniszterelnök értékpapír-megtakarításai 2020-ról 2021-re 823 millióról 928 millióra nőttek, azonban friss vagyonbevallása szerint ez jelenleg már „csupán” 587 millió forint. Gyurcsány Ferenc a dokumentum alapján huszonötmillió forintot adott kölcsön a DK-nak. Egy magánszemélynek is kölcsönzött tizenhétmilliót, így összesen 42 millió forinttal tartoznak a baloldal vezetőjének.

Emellett van egy 446 milliós követelése „lakásvásárlás foglaló és  előleg” címen. Az Altus Portfólió Kft. jövedelmezőbb volt, mint tavaly, a januári bevallásban hatmillió forint szerepelt, most, szűk fél évvel később valamivel több mint hétmillió. A banki hitelét tavaly nem csökkentette ugyan, így az hatvanmilliósra duzzadt, ám idén, az első fél évben törleszteni kezdett, így már csak 59,9 millió forint… A DK-elnöknek továbbra is megvan a pápai ötvennégyzetméteres lakása, valamint a feleségével, Dobrev Klárával közösen birtokolt kötcsei háza.

A DK-s Arató Gergely a friss parlamenti ciklusnak új irodai bútorokkal vágott neki. Az egyéb juttatások címszó alatt bevallott három íróasztalt, darabját 36 800 forintért, összesen tehát 110 ezer forintot költött erre. Szüksége volt három szekrényre is, egyenként 55 600 forintért, valamint egyéb tárolókra és három karfás forgószékre is. Összesen félmillió forintból lakberendezett tehát. Amúgy ötvenegy százalékos tulajdonosként van jelen a Sárga Út Kft.-ben.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a választás előtt vesztegetési botrányával került a hírekbe, ám vagyonnyilatkozata is érdekes. Molnár halmozza az ingatlanokat, a nevén van egy 119 négyzetméteres, II. kerületi lakóház, egy garázs, szintén a kerületben, valamint egy üzlethelyiség. Emellett birtokol a XIII. kerületben egy 79 négyzetméteres lakást, valamint Zamárdiban örökölt egy 119 négyzetméteres ingatlant.

A juttatások részben már összegek nélkül találunk furcsaságokat. A szocialisták fővárosi vezetője ugyanis három irodát bérel, egyet Nagykátán, egyet a XVII. kerületben, egyet pedig a XXII. kerületben. Ezeknek az értékéhez a „törvény szerinti” megjegyzést írta a képviselő. Az irodák üzemeltetése természetesen digitális segítséget is igényel, erre szolgálhat az a hét router, amit Molnár Zsolt vásárolt. Az általa megadott típusjel alapján ennek a hét routernek az ára valahol kétszázezer és háromszázezer forint között mozoghat.

Orosz Anna, a Momentum frissen megválasztott elnökségi tagja és képviselője még újonc a parlamentben. Egy XI. kerületi, 69 négyzetméteres lakás tulajdonosa, amelyhez még 2020-ban jutott hozzá, az ő fogalmazásában: „ajándékkal vegyes vétellel”. A képviselő havi száznyolcvanezer forintot tehet zsebre lakásbérbeadásból, az azonban nem derül ki, hogy a fent említett ingatlant adja-e bérbe. Tartozása magánszemélyek felé tizennégymillió forintot tesz ki. Emellett hatvanszázalékos részesedése van kültagként a Ton-Fix betéti társaságban.

Kapcsolódó írásaink