Belföld

Felgyorsult a bírósági munka, csökkent az ügyhátralék

Az országos átlagot meghaladó mértékben, több mint huszonkét százalékkal csökkent az ügyhátralék a Fővárosi Törvényszéken 2021-ben – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke tegnap a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

Senyei György hangsúlyozta: a Fővárosi Törvényszék mind létszámát, mind ügyforgalmát tekintve az ország legnagyobb bírósága. A járványhelyzet miatt 2020-ban országosan csökkent a bíróságokra érkező ügyek száma, a Fővárosi Törvényszéken azonban 2021-ben is csökkent valamelyest, a befejezett ügyek száma viszont nőtt, így a folyamatban lévő ügyek száma az országos átlagot meghaladó mértékben, 22,1 százalékkal csökkent.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén az ítéletek jogerőre emelkedésének aránya az országos átlagnak megfelelő, a polgári és gazdasági ügyekben a kerületi bíróságokon hozott ítéletek 91 százaléka, a törvényszéken a 79 százaléka ellen nem éltek jogorvoslattal az ügyfelek – fejtette ki Senyei György. Kitért arra is, hogy a pandémia következtében a bíróságok munkájában is előtérbe kerültek a digitális alkalmazások, különösen a távmeghallgatás, a Fővárosi Törvényszéken huszonhatra nőtt az arra alkalmas tárgyalótermek száma, tavaly már 4194 távmeghallgatást tartottak, míg 2020-ban csak 3111-et.

Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke arról beszélt, bár csökkent az ügyérkezés mértéke, a bírák továbbra is hasonló ütemben dolgozták fel a már folyamatban lévőket, így az időszerűségben jelentős javulást értek el. A jogkereső állampolgárok is tapasztalhatják, hogy felgyorsult a bírósági munka, egyre rövidebb időn belül tudnak hozzájutni a személyüket érintő bírósági döntésekhez – mutatott rá.

Megjegyezte, sokat javult az időszerűség a másodfokú eljárásokban, az eljárások döntő többsége hat hónapon belül befejeződik, míg korábban nem volt ritka az egy évig is elhúzódó eljárás sem. A gyorsaság nem ment a minőség rovására, ezt jelzi, hogy javultak a hatályon kívül helyezési arányszámok – hangsúlyozta Tatár-Kis Péter. Felidézte: a pandémia alatt bevezették a törvényszéken az előzetes regisztrációt, a bíróság honlapján lehetőség van időpontot foglalni iratbetekintésre, ezzel a lehetőséggel 2021-ben már több mint nyolcezren éltek.