Belföld

Már nem kiváltság az iskolai úszásoktatás

Évente hétmilliárd forintot fordít a kormány arra, hogy 14 éves korára mindenkinek legyen vízbiztonsága

Valamennyi magyar iskolás gyermek tanuljon meg úszni, ez a célja a kormány finanszírozásával indult új programnak, amely iskolai tantervbe illesztve, a testnevelésóra keretei között teszi lehetővé a medencei lubickolást.

Már nem kiváltság az iskolai úszásoktatás
A gyerekek oktatói a szövetség speciális továbbképzését is elvégzik
Fotó: MH

Helyszíntől függően átlagosan havi 20–25 ezer forintba kerül mostanság az úszásoktatás a gyermekek számára. A vízbiztonság nagyon fontos, és a gyerekek többsége szívesen pancsol, de az úszótanfolyamok komoly anyagi áldozatot követelnek a szülőktől. Ezt a terhet igyekszik levenni a családok válláról az idén indult Úszó Nemzet Program. A kezdeményezést a magyar kormány finanszírozza, a szakmai hátteret pedig a Magyar Úszószövetség dolgozta ki.

Az úszóprogram előkészítése már évek óta zajlik, tavaly volt az úgynevezett pilotszakasz, amikor négy településen  –  Tokajban, Debrecenben, Móron és Budapest XXII. kerületében – próbálták ki a tanfolyamokat. Idén már húsz kiválasztott településen élvezhetik a kicsik az úszásoktatást: az említett négy helyszín mellett Barcs, Balatonfüred, Budapest III. kerülete, Derecske, Dunakeszi, Győr, Iváncsa, Kaposvár, Kecskemét, Keszthely, Kistelek, Mohács, Nyíregyháza, Putnok, Sopron és Szarvas kapcsolódott be.

A Magyar Úszószövetség tájékoztatása szerint a vonzáskörzetekkel együtt 87 települést jelent, vagyis 376 köznevelési intézmény lefedésével mintegy 13 ezer gyermeket érnek el. Kiemelték, a program indításával az a cél, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége a vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig.

Az egyedülálló úszóprogram nemcsak azért jó, mert a családok számára ingyenes, hanem mert az úszásórákat beépítik az iskolai tantervbe, vagyis az érintett diákok iskolaidőben, a testnevelésórák keretében vehetnek részt a tanfolyamokon. A kisiskolások mellett ráadásul a nagycsoportos óvodásokat is megcélozza a program, és az előzetes ígéretek szerint a résztvevők köre a későbbiekben ütemenként bővülni fog.

Az állami támogatású úszásoktatási programban három évig vesznek részt a diákok, heti egy alkalommal összesen 108 tanítási órát kapnak. Az oktatási tananyag kilenc szintvizsgát tartalmaz. Ha az uszoda gyalogosan messze van, a gyerekeket autóbusszal el is szállítják a tanuszodába, az utaztatás szintén ingyenes. A részt vevő oktatókat a sportági szakszövetség választja ki szigorú szempontok szerint, és kizárólag olyan szakemberek, testnevelőtanárok, úszásoktatók, illetve úszóedzők vehetnek részt a programban, akik elvégzik a MÚSZ speciális továbbképzését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi közleménye szerint a program 2028-ra teljesedne ki, addig több mint háromszáz létesítményt vonnának be, és háromszázezernél is több gyermeket tanítanának meg úszni. Az oktatási terv végére a tanulók képesek lesznek három úszásnemben száz métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, és otthonosan, biztonságosan mozogni a mély vízben – ismertették.

A kisgyerekek úszásoktatására évente 7,2 milliárd forintot szán a kormány, egészen 2028-ig. A program eredetileg már 2020-ban elindult volna, de a koronavírus-járvány miatt két évvel későbbre kellett halasztani a megkezdését.

Kapcsolódó írásaink