Belföld

A keresztapa ajándékot vitt a Nap TV volt producerének

A Fenyő-gyilkosság ügyében folyó büntetőeljárásban eredménytelen lett Tasnádi Péter és Gyárfás Tamás szembesítése

Az ügyészség indítványára szembesítették Tasnádi Péter tanút Gyárfás Tamással, de ez nem vezetett eredményre a Fővárosi Törvényszéken, ahol kedden folytatódott a Fenyő-gyilkosság tisztázására hivatott büntetőper.

A keresztapa ajándékot vitt a Nap TV volt producerének
Gyárfásnak semmi köze a gyilkossághoz az azzal megbízott Tasnádi szerint
Fotó: MH

Újabb tárgyalást tartott a Fővárosi Törvényszék kedden a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és Portik Tamás büntetőperében. Ezen tanúként hallgatták meg a keresztapaként ismert Tasnádi Pétert. Az ismert maffiózó eddig különböző bűncselekmények miatt összesen tizenhat esztendőt töltött börtönben. A vádirat szerint Gyárfás először éppen Tasnádit bízta meg a Vico-birodalom feje, Fenyő János megöletésével, amit a keresztapa nem hajtott végre. A vádirat alapján ezt követően bízta meg Gyárfás Tamás, a Nap TV tulajdonosa üzleti riválisának a megöletésével Portik Tamást, aki ehhez felbérelte a szlovák Jozef Rohácot. A gyilkosságot a DNS-vizsgálat alapján Rohác hajtotta végre 1998. február 11-én.

Tasnádi tanúkénti meghallgatását hátráltatta, hogy a másodrendű vádlott, Portik Tamás indítványára a bíróság először azt akarta tisztázni, hogy a keresztapa mikor tartózkodott Magyarországon, hiszen azt is állította, hogy a gyilkosság idején az Egyesült Államokban volt. Sőt, amikor értesült róla, hogy megtörtént, felhívta Gyárfást, hogy elkérje azt a hatmillió forintot is, ami a hatmilliós előleg után szerinte még járt neki. Mielőtt Tasnádi belépett a tárgyalóterembe, Gyárfással kezet is fogott, és átadta neki a napokban megjelent könyvét, dedikálta is azt Gyárfásnak, állítólag azt írta bele: „Kívánom, hogy tisztázd magad ebből a lehetetlen ügyből.”

Tasnádi, aki sok részletre már nem emlékezett, fenntartotta korábbi, Gyárfásra nézve terhelő vallomását, kedden pedig azt is mondta, hogy 1997 szeptemberében kereste meg Gyárfás, aki a találkozójukon megkérdezte tőle, hogy meg lehetne-e oldani Fenyő likvidálását, amit ő tizenkétmillió forintért és a hatmillió forint előlegért el is vállalt.

A rendőrségen korábban azt is elmondta, az igaz, hogy Gyárfástól megbízást kapott, csakhogy ő azt nem hajtotta végre. Tehát Gyárfást is becsapta. Ő soha nem ölt vagy öletett meg senkit, ő nem gyilkos, de Gyárfással elhitette, hogy „lehúzhassa”. Ügyészi kérdésre Tasnádi elmondta, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében nyomozó Kovács Lajos többször felkereste, és arra kívánta rábírni, hogy tegyen vallomást Gyárfás ellen.

Tasnádi közölte: számára érthetetlen volt, hogy ha a hatóság már 1997-ben arról értesült, hogy Fenyő ellen valami készül, miért nem biztosítottak neki védelmet. Tasnádi – akárcsak 2013 márciusában, amikor Gyárfással szembesítették – a most zajló tárgyaláson is elmondta, hogy Gyárfásnak szerinte semmi köze nincs a gyilkossághoz. Úgy ítélte meg, Gyárfás – annak ellenére, hogy fizetett neki – maga sem vette komolyan az ő megbízását.

A tanú által elmondottakra reagálva Gyárfás a bíróságon arról beszélt, hogy 2013-ban a Tasnádival zajló szembesítését követően a rendőrség már nem tartott igényt a meghallgatására, mint ahogy 2016-ban a bíróság sem, amikor a Fenyő-ügyet tárgyalta. Gyárfás szerint mindez azért történhetett, mert Tasnádi megbízását egyetlen bizonyítékkal sem tudta alátámasztani, hiszen a rá terhelő vallomást tevők csak Tasnáditól hallhatták, amit mondtak, amit pedig hozzátettek, az nem felelt meg a valóságnak.

Kapcsolódó írásaink