Belföld

Gyárfás és Fenyő között Friderikusz békebíró volt

A médiacézár meggyilkolása ügyében meghallgatták Kuncze Gábort

A Horn-kormány belügyminiszterét, Kuncze Gábort és Friderikusz Sándort hallgatta meg tanúként a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-gyilkosság ügyében a Gyárfás Tamással szemben folytatott büntetőeljárásban.

Gyárfás és Fenyő között Friderikusz békebíró volt
Gyárfás Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Kuncze Gábor egykori belügyminisztert és Friderikusz Sándor televíziós producert hallgatták meg kedden a Fővárosi Törvényszéken, ahol folytatódott a Fenyő János médiacézár 1998-as megöletése kapcsán felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és Portik Tamás büntetőpere. A gyilkosság után a sajtóban többször is felbukkant egy bizonyos „fehér könyv”, amelyben Fenyő János utasítására Gyárfás Tamásról gyűjtött információk, terhelő adatok szerepeltek, és ennek kapcsán olyan hírek látták napvilágot, hogy ezt a dossziét Fenyő átadta Kuncze Gábor akkori belügyminiszternek. Az egykori SZDSZ-es politikust tanúként hallgatta meg a bíróság, aki elmondta, hogy sem közvetlenül, sem közvetve ilyen anyagot nem kapott.

Friderikusz Sándor, az ismert televíziós producer, akit ugyancsak tanúként hallgatott ki a törvényszék, szintén közölte, hogy ő sem adott át Kunczénak semmiféle Gyárfással kapcsolatos dossziét. Ugyanakkor hosszasan kifejtette, hogy a Vico-birodalom fejével közeli barátságot ápolt, felidézte azt is, hogy Fenyő és Gyárfás 1997 januárjában az újságíróbálon kezet fogott egymással, lényegében békét kötöttek. Ennek számos tanúja is volt – jegyezte meg Friderikusz.

A Gyárfás vezette Nap TV Kft. 1997. január 1-jén visszakapta a Nap-kelte című műsor készítésének teljes jogát. Ezt követően Fenyő már semmit sem tett a Nap-kelte visszaszerzése érdekében. Fenyő és Gyárfás között a viszály megszűnt. Mint ismert, a vádirat szerint a két médiamogul között üzleti háború folyt, a vádhatóság szerint Gyárfás ezt kívánta lezárni azzal, hogy megbízást adott az alvilág egyik vezetőjének, Portiknak Fenyő megöletésére, amivel Portik a szlovák Jozef Rohácot bízta meg. Rohác a gyilkosságot 1998. február 11-én a Margit híd budai hídfőjénél végre is hajtotta.

Friderikusz tanúként elmondta, ő személy szerint is arra törekedett, hogy Fenyő és Gyárfás az újságíróbált követően a médiában is működjön együtt. Úgy ítélte meg, ha két ilyen erős ember összefog, abból „nagy eredmények” születhetnek. Ennek elősegítése érdekében Friderikusz egy közös vacsorát akart szervezni, amit Fenyő és Gyárfás is elfogadott, de Fenyő azt az utolsó pillanatban lemondta. Friderikusz hangsúlyozta, hogy Gyárfás mindenkor arra törekedett, hogy Fenyővel megbékéljenek.

Kapcsolódó írásaink