Belföld

Gyárfás és Fenyő médiaháborúja

Meghallgatásokkal folytatódik a per, a Nap TV feje szerint az ügyészség vádkiegészítése téves

Csúcs László, a Magyar Rádió egykori alelnöke és Óvári Győző, a Vico Rt. ügyvédje meghallgatásával folytatódott a Fenyő János megöletésével vádolt Gyárfás Tamás büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken tegnap.

Gyárfás és Fenyő médiaháborúja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A vádirat szerint Gyárfás Tamás megtévesztette Fenyő Jánost, amikor a Vico Rt. átvette a Nap TV Kft.-től a Rádió- és Televízióújság kiadói jogát. Óvári Győző azt állította, amikor a kiadói jog átvételéről Gyárfással a Nap TV irodájában Fenyővel tárgyaltak, Gyárfás magukra hagyta őket, majd visszatérve azt mondta, olyan információt kapott Csúcstól, hogy a fennálló szerződés annak lejártakor meghosszabbítható.

A bíróságon online meghallgatott tanú, Csúcs László megerősítette, nem beszélt Gyárfással a kiadói jog meghosszabbításáról. Amikor Fenyővel a lapkiadás kapcsán már feszült viszonyba került, akkor hívta fel Gyárfást, aki megkérdezte, hogy a Rádióújság kiadói joga megvásárolható-e. Csúcs László közölte vele, hogy nem eladó. Gyárfás bemutatta és átadta a bíróságnak az RTV címlapjait. A lap ára náluk 25 forint 50 fillér volt. Fenyő 50 százalékkal megemelte, 39 forintra. Gyárfás azt hangsúlyozta, Fenyő emiatt került összetűzésbe Csúcs Lászlóval, ám kettőjük párviadalához neki nem volt köze. Óvári elmondta, Fenyő addig összpontosított Gyárfásra, amíg meg akarta szerezni a Nap-keltét. Ez a kérdés 1996. október 11-én a per a választottbíróság döntésével Gyárfás javára lezárult.

Az általa vezetett Nap TV Kft. 1997. január 1-jétől visszakapta a Nap-kelte készítésének jogát. Gyárfásnak így nem volt motivációja arra, hogy Fenyő ellen fellépjen, hogy öljék meg Fenyő Jánost. Óvári elmondta, Fenyőben volt bosszúvágy, hogy Gyárfáson elégtételt vegyen, változatlanul gyűjtetett adatokat Gyárfás ellen, de erről Gyárfás nem tudott. Arra a bírói kérdésre, elmondhatták-e a Népszava újságírói azt, hogy Gyárfás ellen terhelő információkat kell szerezniük, Óvári azt felelte, ez lehetetlen, mert neki ez esetben felmondóleveleket kellett volna nekik írni.

Az ügyészség vádkiegészítésében azt kívánta bizonyítani, hogy a Bank Austria 1996. januárban megjelent, angol nyelvű tanulmánya arra volt hivatott, hogy Gyárfás befektetőket szerezhessen és ehhez kölcsönt kapjon a banktól. A tanulmányt kilopták a Nap TV székházából, és eljuttatták a Vico Rt-nek. Az ügyészség vádkiegészítése szerint Óvári levelet írt a Bank Austriának, amelyben tájékoztatta őket, hogy Gyárfás ellen adócsalás miatt büntetőeljárás folyik, ne folyósítson hitelt a cégének. Gyárfás bemutatta Óvári levelét, amelyet 1996. március 29-én írt, hangsúlyozva, hogy szerinte téves az ügyészség vádkiegészítése.

Kapcsolódó írásaink