Belföld

A gyurcsányi súlyos teher

A Momentumnak továbbra sincs a többi baloldali párttól megkülönböztethető politikája, és az Országgyűlésben sem találják a megfelelő és hitelt érdemlő hangot – kezdte értékelését lapunknak a tisztújítást követően Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

A gyurcsányi súlyos teher
Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András
Fotó: Facebook

A megkülönböztethető, markáns arculat hiánya mellett a szervezeti instabilitás és a széthúzás, azaz a politikai válság mellett vezetési probléma is rontja a Momentum helyzetét. Az, hogy az elmúlt egy évben három elnöke volt a pártnak, illetve hogy ilyen nagy volt az elnökségben a fluktuáció, azt mutatja, hogy a politikai válság mellett vezetői válság is van a pártban.

Váratlannak mondható az alig ismert és kevés politikai tapasztalattal bíró Gelencsér Ferenc megválasztása, aki ráadásul már az előválasztáson is elvérzett, így kevés „politikai tőkéje” van. Gelencsérnek nehéz dolga lesz, hisz úgy kell egy új politikai karaktert kialakítania, hogy a baloldali összefogás után vissza kell nyernie a Momentum hitelességét, ami egyáltalán nem biztos, hogy lehetséges. Számtalan, a múltból fakadó, a választók körében negatív képzelettársítástól kellene megszabadítania a pártot.

Az olimpia megfúrása miatt a jobboldali és a bizonytalan szavazók is elutasítják a mozgalmat, míg az ellenzéki oldalon az okoz problémát, hogy miután összefogtak Gyurcsányékkal, a szocialistákkal és a Jobbikkal is, gyakorlatilag „varázstalanították” a fiatalos arculatukat. Ráadásul cserbenhagyták azokat a szimpatizánsokat is, akik az ellenzékváltást, illetve a politikai generációváltást látták bele a szervezetbe. Végül nehéz lesz az új vezetésnek attól a negatív közkeletű véleménytől is „megszabadítani” a pártot, miszerint a Momentum „nem a legélesebb kés” a baloldalon.

A Momentum jövője kérdéses, jól látszik az az erőfeszítés, hogy ki akarnak szabadulni a Gyurcsány-csapdából, amibe Fekete-Győr András és csapata esett bele. Ha az új elnökség nem tud megszabadulni Gyurcsány Ferenc „halálos ölelésétől”, és nem tud kialakítani egy kristálytiszta politikai karaktert, akkor el fog jelentéktelenedni. A párt tagsága is ezt ismerhette fel, azért szavaztak egy új elnökre. Nem csodálkoznék, ha az új elnök a parlament őszi ülésszakára megpuccsolná a frakcióvezető Fekete-Győr Andrást, sőt a megújulás szándéka miatt ez politikai értelemben racionális és logikus lépés lenne a részéről – zárta a gondolatmenetét Nagy Ervin.

Kapcsolódó írásaink