Belföld

Karácsony a szakmai szervezetek mögé bújna

Miközben a fővárost megbénította a DK és a Momentum vezetőségig érő háborúja, addig Karácsony Gergely főpolgármester a rakpart lezárása kapcsán a szakmai szervezetek mögé bújna, bár ők tiltakoznak a tervei ellen.

Karácsony a szakmai szervezetek mögé bújna
A főpolgármester csak azt kedveli, aki megerősíti elképzeléseit
Fotó: MH/Katona László

Hiába jelentette ki több szakmai szervezet is a rakpart lezárása kapcsán, hogy nem támogatják, illetve hogy a kérdésről a főváros nem folytatott egyeztetés velük, Karácsony a sajtónak mégis úgy fogalmazott, hogy a szakmai szervezetek és a civil szervezetek egyaránt a rakpart teljes lezárását szeretnék. Erre rácáfol, hogy már az ominózus bejelentést követően mind a Magyar Autóklub, mind pedig a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Magánvállakozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete is jelezte, ellenzik az intézkedést és arra vonatkozó tanulmányt, kutatást nem láttak.

Gyulainé Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogi képviselője például elmondta: semmilyen szakmai előkészítésről nem tudnak, így megfontolatlannak gondolják a terveket, ami akár a budapesti közlekedés megbénulásával járhat. Dittel Gábor, a Nemzeti Fuvarozók Ipartestületének az ügyvezető főtitkára szerint az intézkedés turisztikai vonatkozásait is meg kellene vizsgálni.

A szakmai szervezetek tiltakozásakor Karácsony közösségi oldalán megosztott egy a Medián által készített közvélemény-kutatást, amely szerint 43 százalék szeretné megtartani az autós forgalmat a rakparton, míg 49 százalék teljesen vagy részben lezárná azt a gépjármű-forgalom elől. Ezzel azonban több kérdést vetett fel, hiszen az említett szervezetek által készített felmérések és az Index által is szemlézett cikk alatti szavazás is ellenkező arányt mutatott.

Zsabka Zsolt, a BKIK vezetője például elmondta, velük senki nem egyeztettett, ám  az általuk megkérdezett vállalkozók 60 százaléka elítéli a rakpart lezárását. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője a kérdésről úgy fogalmazott: a társadalmi támogatottság nélküli, szakmailag nem megalapozott intézkedésről beszélni sem érdemes. 

Kapcsolódó írásaink

Karácsonyt partnerei és ígéretei is szorongatják

ĀTeljesen elveszítette lába alól a talajt Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miközben próbálja szürreális ígéreteit betartani, addig a várost vezetését és őt is túszul ejtette a DK és a Momentum hadakozása

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom