Belföld

Tárgyalóasztalhoz ül a tanárokkal a kormány

Jövőre és két év múlva is tíz-tíz százalékkal nő a pedagógusok bére, de ha a gazdaság teljesítőképessége engedi, ennél nagyobb mértékű emelés is elképzelhető

Mi is úgy gondoljuk, hogy emelni kell a fizetést, és ha van rá mód, akkor minél nagyobb lépésekben kell ezt megtenni – szögezte le Gulyás Gergely a pedagógusbérek kapcsán.

Tárgyalóasztalhoz ül a tanárokkal a kormány
A tanári szervezetek tárgyalási igényeit a jogszabályok szerint kezelik
Fotó: MH/Purger Tamás

Ismét egyértelművé tette a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter, hogy a kormány elkötelezett a tanárok megbecsülése iránt. A csütörtöki kormányinfón terítékre került a tanárbérek kérdése, amelynek kapcsán a tárcavezető úgy fogalmazott: nem vitás, hogy a pedagógusoknál – akárcsak a rendvédelmi szerveknél – a nehéz gazdasági helyzet ellenére is indokolt a béremelés. – Azon vagyunk, hogy minél többet tegyünk azért, hogy megérje pedagógusnak lenni. Látjuk, hogy milyen nehézségek vannak.

Mi is úgy gondoljuk, hogy emelni kell a fizetést, és ha van rá mód, akkor minél nagyobb lépésekben kell ezt megtenni – fogalmazott, hozzátette ugyanakkor, hogy a háború okozta bizonytalan gazdasági helyzetben jelen pillanatban nem tudják felelősséggel megmondani, túl lehet-e teljesíteni a korábban tett ígéretet.

Ismert, Orbán Viktor kormányfő már áprilisban bejelentette, hogy az idei tízszázalékos béremelés után jövőre, majd a rá következő évben is újabb tíz-tíz százalékkal növelik meg a pedagógusok fizetését. Ez tehát már biztos, azzal kapcsolatban viszont türelmet kért Gulyás, hogy a már bejelentettnél nagyobb mértékű emelés is elképzelhető-e. – Néhány hónap múlva leszünk abban a helyzetben, hogy megmondjuk, mit tudunk ígérni – jegyezte meg a miniszter.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a tanári szakszervezetek tárgyalási igényeit a választások után is a jogszabályok szerint kezelik majd, vagyis leülnek egyeztetni a pedagógusok képviselőivel. – Örülünk, hogy miután a szakszervezetek a baloldal mellett vettek részt a választási kampányban, most a választás eredményével megbarátkozva tárgyalni tudnak a kabinettel – emelte ki, emlékeztetve arra, hogy a tanárok tavaszi megmozdulásait az időzítés pártpolitikai színezetűvé tette.

A miniszter szavait kommentálva a Pedagógusok Szakszervezete tegnap visszautasította, hogy a baloldal mellett kampányoltak volna a tavaszi ország­gyűlési választás előtt. Pedig számos alkalommal bebizonyosodott az érdekvédők politikai hátszele. Ahogy lapunk is megírta a sztrájkot megelőzően a tanárok képviselői Dobrev Klárával egyeztettek, majd a sztrájkbizottság levélben kérte a pedagógusokat, hogy akcióikon tűzzék magukra a Márki-Zay Péter védjegyének számító kék szalagot, sőt a tüntetéseken számos baloldali politikus jelent meg, hogy együtt szelfizzen a pedagógusokkal.

Kapcsolódó írásaink