Belföld

Szaniszló hálája a DK fasiszta tagozatának

A gyurcsányi baloldal alpolgármesteri tisztséggel fizetett

Veszélybe került Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester többsége a képviselő-testület baloldali koalíciójában, ezért egy alpolgármesteri tisztséget ajánlott fel a Jobbik helyi képviselőjének.

Szaniszló hálája a DK fasiszta tagozatának
Jakab Pestszentlőrincen mondott köszönetet Gyurcsány polgármesterének
Fotó: Lévai István Zoltán Facebook-o

A baloldali koalíció recsegve-ropogva működik csak a XVIII. kerületben, ahol a Gyurcsány Ferenc csábításának ellenállni képtelen Szaniszló Sándor a polgármester, aki 2020-ban az MSZP-ből a DK-ba igazolt. Gyurcsány kegyence, aki már a DK fővárosi frakcióvezetője is, a párt helyi vezetőjével, alpolgármesterével, Ferencz Istvánnal kenyértörésig vitte a konfliktust, miközben a Momentumból kilépett és már függetlenként tevékenykedő Nagy Károly, továbbá az LMP-s Banga Zoltán is gyakran szembekerül a polgármesterrel.

A fogyatkozó többsége aggaszthatta Szaniszló Sándort, mert a Fidesz és a KDNP vizsgálóbizottságot akart felállítani az Anonymus-videók nyomán elhíresült ingatlan­értékesítések ügyében. Információnk szerint az eddig magát konstruktív ellenzékinek nevező, jobbikos képviselő, Makai Tibor is a kezdeményezés megszavazását helyezte kilátásba. Gyurcsány embere azonban elébe ment a kínos szavazásnak, és egy alpolgármesteri tisztséget ajánlott fel Makainak. A gesztus akkora hatást gyakorolt a Jobbikra, hogy személyesen a pártelnök, Jakab Péter ment Pestszentlőrincre, hogy megköszönje a DK-s ajándékot, és megerősítse a két párt „megbonthatatlan” barátságát. A DK fasiszta tagozata mellett a korábban félreállított Ferencz Istvánt is ki kellett békítenie, aki ennek érdekében kiemelt gazdasági tanácsnoki pozíciót kapott.

Az osztogatásban Szaniszló szinte verhetetlen, az adatRADAR által vizsgált időszakban a Pestszentlőrinc–Pestszentimre vezetése által foglalkoztatott tíz tanácsadóból hetet szorosabb vagy lazább kötelék fűzött a baloldalhoz. Mivel az önkormányzatok jellemzően egy-egy évre kötnek megbízási szerződéseket, fontos hozzátenni, hogy az említettek közül többen akár jelenleg is közpénzért osztogathatják tanácsaikat. A megbízottak listáján szerepel többek között Mester László, a kerület korábbi szocialista polgármestere, akinek idején emelkedett fel Szaniszló szerencse­csillaga, és akivel később annyira összeveszett, hogy Mester 2014-ben – az MSZP-s jelölttel szemben – önállóan indult a városvezetői tisztségért.

„Folyamatosan hatalmi harc zajlik a XVIII. kerületi, baloldali többségű önkormányzatban” – nyilatkozta lapunknak Lévai István Zoltán, a kerületi Fidesz elnöke. „Makai Tibor alpolgármesteri tisztsége a válasza a Gyurcsány-koalíciónak helyben a negyedik kétharmados Fidesz-győzelemre. Most már mindenkinek pozíciót osztottak a Gyurcsány fémjelezte koalíció tagjai közül: van négy alpolgármester, két tanácsnok, a többi önkormányzati képviselőjük pedig valamilyen bizottság elnöke. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP önkormányzati képviselőit mindenhonnan kiszorították, semmibe veszik őket, mert rettegnek az ellenőrzéstől.”

Tóth Kálmán, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője hozzátet­te: a képviselő-testület baloldali többsége Makai Tibort meg is vá-lasz­totta alpolgármesternek, cseré-be pedig a Jobbik nem szavazta meg az előterjesztésüket, hogy vizsgáló-bizottság álljon fel a kerületi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok eladásának vizsgálatára, amelyeket a korábban megszokott nyílt licites eljárás helyett zárt, meghívásos pályázaton értékesítettek.

Kapcsolódó írásaink