Belföld

A baloldal tovább marakodik a koncon

Karácsony Gergely tehetetlen a DK és a Momentum közötti harcban

Továbbeszkalálódik a fővárosi konfliktus a DK és a Momentum között, az elmaradt közgyűlés kapcsán Gyurcsány Ferenc pártja tegnap egyértelművé tette: a Momentum zsarolása a felelős a főváros leállásáért.

A baloldal tovább marakodik a koncon
A főpolgármester tanácstalanul szemléli a körülötte csapkodó villámokat
Fotó: MH/Török Péter

Az elmaradt fővárosi közgyűlés miatt egymásra mutogatnak a baloldali pártok, amelyeknek a képviselői nem jelentek meg a szerdai ülésen. Mint megírtuk, a DK és a Momentum között húzódó konfliktus vezetett a botrányhoz. Az üzengetés a DK és ifjúsági tagozata, a Momentum között csütörtökön tovább folytatódott. A két párt közötti ellentét az időközi választás jelöltjeinek helyei miatt robbant ki, a nyilatkozatok alapján ez főképp a XI. kerületet érinti. Itt ugyanis Orosz Anna momentumos alpolgármester helyére kellene jelöltet állítani, hiszen ő az országgyűlési választáson mandátumot szerzett, és a Parlamentben kívánja folytatni a munkáját.

A párt egyébként úgy fogalmazott: a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettessé választását, aki a szintén a parlamenti munkát vállaló Gy. Németh Erzsébet helyére érkezett volna. A DK közleményében jelezte, a XI. kerületben a Momentum folyamatban lévő hatpárti egyeztetést rúgott fel, amikor úgy döntött, hogy a főváros megbénítását használja fel pártérdekei eléréséhez.

A problémát az váltotta ki a DK szerint, hogy a Momentum Lados Tamást, a párt kerületi elnökét szerette volna a XI. kerület alpolgármesterének. Ezt Gyurcsány Ferenc pártja szerint nemcsak ők, de a többi baloldali párt is elutasította. Az, hogy ez a  konfliktus túlmutat a fővároson, már a DK korábbi közleményéből kiderült, hiszen abban úgy fogalmaztak, remélik, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik a megegyezés minden akadálya.

Karácsony Gergelyt kellemetle­nül érintette, hogy a megjelent kormánypárti képviselők előtt kellett lefújnia a közgyűlést határozatképtelenség miatt. A főpolgármester egyébként egy bejegyzésében megígérte, hogy ez volt az első és utolsó ilyen alkalom. Ennél lényegesen keményebb szavakat használt az MSZP-s Komjáthi Imre, aki úgy fogalmazott: „Azért nem tud összeülni a Fővárosi Közgyűlés, mert a DK és a Momentum egymás f…át méregeti. Hát mentek ti a …! De komolyan.

Gondoljátok, hogy ezzel kell szórakoztatni a választókat? Hát semmi szégyenérzet nincs bennetek?” Komjáthi jelezte azt is, hogy ő szégyelli magát a két párt helyett. Később aztán Karácsony egy rádióinterjúban elmondta: amikor korábban arról beszélt, hogy a kormányzóképességük meg az arról szóló választási benyomások messze vannak attól, hogy az ellenzék választást tudjon nyerni, pont az ilyen helyzetekre gondolt.

A Fidesz–KDNP frakciója már az ülés elmaradása után egyértelművé tette álláspontját. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának a vezetője úgy fogalmazott: „A baloldal hatalmi viszálykodása és pozíciókon való osztozkodása túszul ejtette Budapestet!” A frakcióvezető kiemelte: a közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek.

„Mi arra készültünk, hogy fontos kérdésekben elmondjuk a véleményünket, és fontos javaslatokat tegyünk, de erre most nincs lehetőség” – tette hozzá Wintermantel. Az idő pedig sürget, mert mint Wintermantel Zsolt elmondta, a közgyűlés pontjai között szereplő költségvetési zárszámadást május 31-ig el kell fogadni. Ez a törvényi feltétele az állami támogatások biztosításának. A frakcióvezető végül megjegyezte: rajtuk nem fog múlni a főváros működése.

Kapcsolódó írásaink

Fellázadt a DK ifjúsági tagozata

ĀBudapest ügyei nem voltak olyan fontosak, mint az elnökségig érő koalíciós viták a Momentum és a DK között, így Karácsony Gergely főpolgármester határozatképtelenség okán tehetetlenül lefújta a tegnapi Fővárosi Közgyűlést