Belföld

Fellázadt a DK ifjúsági tagozata

Budapest ügyei nem voltak olyan fontosak, mint az elnökségig érő koalíciós viták a Momentum és a DK között, így Karácsony Gergely főpolgármester határozatképtelenség okán tehetetlenül lefújta a tegnapi Fővárosi Közgyűlést.

Fellázadt a DK ifjúsági tagozata
Gyurcsány megbízottjai kisebbségben maradtak, így elmaradt a közgyűlés
Fotó: MH/Török Péter

Határozatképtelenség okán nem tudták megtartani tegnap a Fővárosi Közgyűlést, amit Karácsony Gergely jelentett be kilenc óra után nem sokkal. Még az avatatlan szemeknek sem volt meglepő, hiszen a teremben csak a kormánypárti politikusok ültek, a baloldali összefogás nem képviseltette magát.

A főpolgármester későbbre ígért a sajtónak tájékoztatást, ám nem sokkal ezután megérkeztek a pártok reakciói is. Mint kiderült, az elmaradt közgyűlés mögött koalíciós válság húzódik a baloldalon a Momentum és a DK között. A konfliktus forrása a már sokak által megjósolt időközi választások jelölti helyei. Mint ismeretes, a történelmi vereség után sok baloldali politikus szembesült összeférhetetlenséggel, hiszen a választások előtt valamely önkormányzatban töltöttek be pozíciót. Emiatt országszerte több időközi választást is ki kell írni. Ez történt Gy. Németh Erzsébettel is, aki mindeddig a fővárosban, főpolgármesterhelyettesi pozícióban volt Gyurcsány Ferenc kezének meghosszabbítása, azonban innentől a parlamentben folytatja majd a munkát.

Az ő helyére kellett volna a mai napon megválasztani a közgyűlésnek a szintén DK-s Bősz Anettet. A Momentum viszont a DK sajtóközleménye szerint jelezte, hogy nem fogják Bősz Anettet megszavazni a háttérben húzódó, az időközi választás jelölti helyeit érintő konfliktusok miatt. A DK közleményében úgy fogalmazott: „A Momentumnak meg kell értenie, hogy vigyáznunk kell Budapestre, mindarra, amit együtt elértünk, és ez sokkal fontosabb az időközi választásokkal kapcsolatos vitáknál.”

A Momentum állásfoglalásában jelezte, hogy valóban nem szavazták volna meg az új főpolgármester-helyettest, de szerették volna, hogy ettől függetlenül legyen közgyűlés, hiszen lettek volna fontos ügyek – roma gyakornoki program, nagytétényi természetvédelmi övezet, budai fonódó villamos meghosszabbítása –, de ebbe a DK nem ment bele. Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere a sajtónak elmondta: nem Bősz Anett kinevezésével van a problémájuk, hanem például a XI. kerülettel, ahol a momentumos Orosz Anna megüresedő helyére a párt szeretné saját emberét indítani, azonban a DK is bejelentkezett a tisztségre.

A Fidesz–KDNP már az ülés után sem sokkal jelezte: a budapestiek azt várják a Fővárosi Közgyűléstől, hogy a főváros ügyeit intézzék, nem azt, hogy a koalíciós pártok egymással veszekedjenek. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a sajtó kérdésére elmondta „a közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek”.  

Karácsonyon már a bejelentés pillanatában lehetett érezni, hogy lényegében tehetetlen saját koalíciós partnereivel szemben.

A vezetői problémákra a DK közleményében is találunk utalást, amelyben Gyurcsány pártja úgy fogalmaz: „remélik, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik
a megegyezés minden akadálya”.

Tegnap ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen lett volna a baloldali kormányzás április harmadika után. A DK közleményéből kiderül, hogy Gyurcsány nincsen megelégedve ifjúsági tagozatának, a Momentumnak az elnökségével. Miközben a baloldal legerősebb embere igyekszik maga alá gyűrni a Momentumot, az is világosan kiderült, hogy Karácsony főpolgármesteri titulusa nem más, mint kirakatpozíció. Ahogy polgármestersége idején Zuglóban, úgy most is ki van szolgáltatva koalíciós partnereinek és legfőképpen Gyurcsánynak.

Karácsony így szégyen szemre nem tudott mást tenni, mint tehetetlensége elismeréseként a budapestiek és a megjelentek elnézését kérte. Később aztán közösségi oldalán ígéretet tett arra, hogy ez volt az első, de egyben az utolsó eset, amikor a pártügyek felülírták a város érdekeit. Az idő pedig sürget, mert mint Wintermantel Zsolt elmondta: „A várost túszul ejtette a baloldali belharc, viszont a közgyűlés pontjai között szereplő költségvetési zárszámadást május 31-ig el kell fogadni. Ez a törvényi feltétele az állami támogatások biztosításának.”

Visszatért a Demszky-korszak Budapesten


Utoljára 2008-ban volt példa arra, hogy a baloldal belső vitái miatt határozatképtelen volt a Fővárosi Közgyűlés, ami egyértelműen azt mutatja, hogy minden szempontból visszatért a Demszky-korszak Budapesten – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. „A DK és a Momentum közötti vita ráadásul sokkal mélyebb, egy sor kérdésben nem tudtak megegyezni. Ez azért is érdekes, mert ez a két párt van még öt százalék felett, tehát ők a baloldal vezető pártjai. Gyurcsány Ferenc vélhetően így akarja teljes mértékben betörni a Momentumot, és elérni, hogy ez a párt is teljes mértékben az ő szája íze szerint tevékenykedjen a jövőben” –  mondta az elemző.

„Karácsony Gergely főpolgármester szemmel láthatóan súlyos kudarcot vallott, hiszen eddig azzal kampányolt, hogy ő el tudja simítani a koalí­ciós feszültségeket. A jelek szerint már erre is alkalmatlan a többszörösen bukott politikus, ami még inkább rombolhatja az így is igen alacsony társadalmi megítélését. Budapest kormányozhatatlanná vált, a főváros pedig komoly veszélybe került, a baloldal teljesen alkalmatlannak minősült a város vezetésére.” Deák Dániel szerint ez jól példázza, hogy a hatpárti koalíció nem tudta volna irányítani az országot: „Teljes mértékben kormányzásképtelenek. Nem csoda, hogy még Karácsony Gergely is azt nyilatkozta, megérti, miért nem szavaztak az emberek az ellenzékre április harmadikán.”
(SNZs)

Kapcsolódó írásaink