Belföld

Útjukra indultak ismét a szűrő­buszok, bővül az elvégezhető vizsgálatok köre

Folytatódik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programja – közölte az országos tiszti főorvos a Somogy megyei Csökölyön.

Müller Cecília a program idei első állomásán az MTI tudósítása szerint elmondta: az NNK szűrőbuszai 2022-ben 53, megkeresésre további 54 településen jelennek meg, hogy azon kisebb falvak lakosai is helyben vehessék igénybe a vizsgálatokat, akik lakóhelyük közlekedési adottságai miatt nehezen tudnak eljutni nagyobb egészségügyi intézményekbe.

„Nem szabad homokba dugni a fejünket”, a szűrés életet ment, az idejében felismert betegség sikeresen gyógyítható, és ez rengeteg értékes életévet ment meg – szögezte le a tiszti főorvos. Megjegyezte, bár a születéskor várható élettartam Magyarországon is nő, öt évvel elmarad az európai átlagtól. Magyarországon és sok európai országban is a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legnagyobb népegészségügyi problémát, ezek ellen szeretnék felvenni a harcot, a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, továbbá népszerűsíteni az egészséges életmódot – folytatta Müller Cecília.

Hozzáfűzte, hazánk harmincezer embert veszít el évente daganatos megbetegedés miatt, ennek nagy része megelőzhető lenne, sőt vissza lehetne állítani a páciensek egészségét. A szűrőbuszokban a vizsgálatok köre bővül, az általános állapotfelmérésen túl már nőgyógyászati, kardiológiai vizsgálatra, tüdő­betegségek kiszűrésére, anyajegyek, nyaki erek vizsgálatára is lehetőség van.

A program önkormányzatokkal, kormányhivatalokkal, házi­orvosokkal, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező egészségügyi szolgáltatókkal, az Egészségfejlesztési Irodákkal, a Gottsegen György Országos Kardio­vaszkuláris Intézettel, valamint ettől az évtől az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel szoros együttműködésben valósul meg, és olyan településeken is zajlik majd, ahol korábban már jártak a szűrő­buszok. A kezdeményezés 2018-ban indult, 2021-ig 371 településen 416 szűrési napon több mint harmincezer pácienst vizsgáltak meg.